NETWERK VOOR DE INNOVATIEVE INFORMATIEWERKER
Bron website Native consulting
Een mooi nieuw jaar is aanstaande, vol met nieuwe uitdagingen. De gemeente bevindt zich in een dynamische omgeving met nieuwe wetgeving, trends en ontwikkelingen die zorgen voor aanvullende en/of gewijzigde takenpakket. De onderstaande 10 kwesties zullen volgens Native Consulting zeker uw aandacht vragen in 2017:
1. Na het Antwoord© tijdperk is er een sterke behoefte aan een nieuwe integrale visie op dienstverlening, bedrijfsvoering en informatievoorziening/ICT. De nieuw te ontwikkelen visie zal een stevig effect hebben op de inrichting van de gemeentelijke organisatie, de manier van werken en de inrichting van uw IT-landschap om ervoor te zorgen dat burgers nog beter geholpen worden. In 2016 zijn al diverse gemeenten hiermee aan de slag gegaan o.a. met behulp van het archetype-model.
2. Er zijn diverse wetgevingsprogramma’s vanuit het programma Digitaal 2017. Denk aan de wet Generieke Digitale Infrastructuur (WGDI), de Wet modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer, de aanpassing aan de Bekendmakingswet en de wetgeving eID-stelsel en E-factureren. Vooral de WGDI (als opvolger van NUP) bevat de nodige verplichtingen, zoals een aansluiting op www.mijnoverheid.nl voor alle gemeenten. Ook verplichte richtlijnen en standaarden vanuit Europa hebben effect op gemeenten. Bijvoorbeeld: de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) leidt tot een aanpassing van de verplichtingen op het gebied van gegevensbescherming, de “Europese Standaard voor Toegankelijke ICT” vervangt het huidige Webrichtlijnenbeleid
3. De impact op de gemeentelijke organisatie door de Omgevingswet is aanzienlijk. Denk aan het effect op de organisatie, dienstverlening, informatiebehoefte, verantwoording en aansturing. De tweede kamer heeft op 27 december 2017 nog een flink aantal moties behandeld. De Omgevingswet zal waarschijnlijk begin 2017 aangenomen worden.
4. Het is evident dat de rol van generieke zaaksystemen en generiek zaakgericht werken, zoals de afgelopen 10 jaar geïmplementeerd in de midoffice, gaat veranderen. Zaakgericht werken vanuit domein-gerichte vakapplicaties krijgt nu een belangrijkere rol, zeker ook om de dienstverlening van de gemeente te professionaliseren. Generieke zaaksystemen worden meer ingezet als vervanging van backofficeapplicaties.
5. KING/VNG start in 2017 met een ambitieus programma gericht op het verwezenlijken van de digitale agenda 2020 met als motto “ Massaal Digitaal, Maatwerk Lokaal”. Denk hierbij aan de Gemeentelijke Generiek Infrastructuur (GGI), gemeenschappelijke onderzoek zoals Topdiensten gemeenten, Versterken ICT-opdrachtgeverschap, aanbesteding Telecommunicatie, de Pilotstarter, etc.
6. Er is geen gemeente die niet op de één of andere manier samenwerkt met andere gemeenten. Het goed organiseren van I&A-samenwerkingsverbanden al dan niet via een Gemeenschappelijke Regeling blijft de aandacht opeisen in 2017. Hierbij komt steeds meer de nadruk te liggen op het professionaliseren en het daadwerkelijk bereiken van meer kwaliteit, minder-meer-kosten en verlaging van de kwetsbaarheid.
7. Het feit dat steeds meer vakapplicaties als Software as a Service (SAAS) worden aangeboden en de beschikbaarheid van IPv6 en HTML5 zorgen voor een totaal nieuw gedistribueerd (geoutsourcet) applicatielandschap. Dit heeft effect op uw ICT-infrastructuur, de complexiteit van de I&A architectuur, informatiebeveiliging en privacy. Veel gemeenten organiseren hun ICT-infrastructuur in een samenwerking of kiezen voor outsourcing.
8. Er zijn steeds meer maatschappelijke kwesties die (deels) opgelost worden door de huidige ICT-mogelijkheden te benutten. Denk aan veiligheid in de buurt via WhatsApp, het gebruik van sensoren binnen de zorg, big-data toepassingen t.b.v. beleidsondersteuning en beleidsvalidatie. Of het gebruik van smart-city-technieken en domotica om de leefbaarheid te vergroten. Deze ontwikkelingen worden samengevat met de term Digitale Transformatie
9. Informatieveiligheid, digitale weerbaarheid, privacy en digitale duurzaamheid zijn allen aan elkaar gerelateerde onderwerpen waarbij de gemeente en haar medewerkers bewust en zorgvuldig om moet gaan met haar gegevens. Deze onderwerpen bevatten allen een prominente zachte factor waarbij medewerkers informatiebewust en digitaal volwassen moeten worden gemaakt.
10. Gezien de impact van bovenstaande punten, is het van belang om uw I&A-organisatie voor te bereiden op de toekomst. De capaciteit (omvang), kennis, kunde en takenpakket zullen veranderen.
© 2025 Gemaakt door Marco Klerks. Verzorgd door
Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie