NETWERK VOOR DE INNOVATIEVE INFORMATIEWERKER
Bron: Alle modules archiveren sociale media nu online | Nationaal Archief
Content op sociale media archiveren? De drie laatste modules van de handreiking Sociale-media-archivering zijn afgrond en staan online!
Het archiveren van overheidsinformatie die op sociale-mediaplatforms staat, is lastig maar nodig. Want als deze informatie niet gearchiveerd wordt, gaat deze vrijwel zeker (deels) verloren. Om overheidsorganisaties te helpen bij deze pittige klus, heeft het Nationaal Archief samen met het werkveld de handreiking Sociale-media-archivering ontwikkeld. Hiervan zijn afgelopen september de eerste drie modules online gezet. En vanaf vandaag staan ook de laatste drie modules op de website van het Nationaal Archief.
De vierde module gaat over de waardering en selectie van overheidsinformatie op sociale-mediaplatforms. Alle overheidsinformatie die daarop staat moet immers, net zoals andere vormen van overheidsinformatie, worden gewaardeerd en geselecteerd. De module geeft uitleg en handvatten over hoe dit kan worden aangepakt. De vijfde module kijkt naar de manier waarop overheidsinformatie op sociale media kan worden gearchiveerd. En duurzaam toegankelijk kan worden gemaakt. In deze module staan vier verschillende technieken van het archiveren van informatie op sociale-mediaplatforms centraal. De zesde module geeft praktijkvoorbeelden van organisaties die hun op sociale media gepubliceerde content al archiveren. In deze module beschrijven we de organisatorische en technische uitdagingen ervan. En lichten we de geleerde lessen toe.
Bekijk de handreiking Sociale-media-archivering
Overheden gebruiken sociale media voor interactie met de maatschappij. Onder andere om opinies te peilen rondom maatschappelijke vraagstukken. Om burgers te informeren over bepaalde maatregelen. En om vragen te beantwoorden rondom nieuw beleid of actuele thema’s. Deze overheidsinformatie heeft waarde voor de overheid, de burger en de (toekomstige) onderzoeker. Het goed archiveren van deze informatie, zodat deze duurzaam toegankelijk is, is dan ook belangrijk.
Als expertisecentrum ondersteunt het Nationaal Archief overheidsorganisaties bij het goed beheren van hun informatie. Zodat deze duurzaam toegankelijk is en iedereen gebruik kan maken van het recht op overheidsinformatie. Het aanbod bestaat uit kennisproducten, kennisdeling, advies en onderzoek. Het expertisecentrum faciliteert, stimuleert en organiseert activiteiten, samen met een actieve community. Voor actuele informatie: www.nationaalarchief.nl/expertisecentrum.
Startpagina: Overheidsinformatie op sociale media
Module 4: Waardering en selectie van overheidsinformatie op sociale media
Module 5: Archiveren van overheidsinformatie op sociale media
Module 6: Praktijkvoorbeelden
© 2025 Gemaakt door Marco Klerks. Verzorgd door
Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie