NETWERK VOOR DE INNOVATIEVE INFORMATIEWERKER
Inleiding
In januari 2011 heb ik al eens een paar cijfers over BREED op een rijtje gezet, een klus die ik mij haast jaarlijks voorneem, maar zelden uitvoer. Echter, aangezien mij het gevoel bekroop dat 2014 een bijzonder goed jaar voor ons was (wij hebben zelfs een stichting opgetuigd), was ik dit keer bijzonder nieuwsgierig. Dit keer ben ik er zelfs in geslaagd om een export van alle historische data te maken en in spreadsheets te douwen, zodat ik grafieken kan maken over de hele geschiedenis van BREED. En ja, 2014 was inderdaad een heel goed jaar.
Graag deel ik de meest interessante cijfers die ik boven water heb gehaald. Alvast een paar opmerkingen vooraf:
Content op BREED
De content op BREED wordt hoofdzakelijk geplaatst door de deelnemers aan dit platform. Denk o.a. aan blogs en discussies en de reacties daarop. De onderstaande grafieken geven een beeld van hoe door de jaren heen BREED gebruikt is om kennis en ervaringen te delen.
De voor mij meest opvallende "sprong" in de cijfers is het gebruik van de groepen op BREED (zie tweede grafiek). Vorig jaar is dit duidelijk in een stroomverkenning gekomen. Ik vermoed dat dit komt door de groepen rondom Archief2020 en aanverwante projecten, als ook door de vele vacatures die er het afgelopen jaar op BREED zijn geplaatst.
Daarnaast springen ook de blogs in de eerste grafiek in het oog. In de eerste jaren waren deze populairder dan de discussies, maar nu een stuk minder. Opvallend is hierbij ook dat er dit jaar bijna 2x zo veel blogs zijn geplaatst dan vorig jaar.
Daarnaast neemt ook het aantal video's toe (ik noem geen namen... ;-)) en worden er niet meer zoveel evenementen geplaatst als bijvoorbeeld in 2011. Dat laatste kan ik verklaren door het webdesign; de evenementen zitten op de homepage helemaal onderin weggestopt. Misschien moet ik dat eens fiksen.
Deelnemers aan BREED
Een netwerk als BREED wordt gedragen door jullie, de deelnemers. Zonder jullie was BREED niet meer dan een lege huls. Jullie vragen en brengen de content en lokken andere vakgenoten naar dit platform. Wat kan ik over jullie vertellen? Laat ik beginnen met de aanwas van nieuwe vakgenoten.
Door de jaren heen is de aanwas redelijk stabiel gebleven, al vormde de laatste twee jaren wel een lichte dip. Overigens is het opmerkelijk dat die dip ook zichtbaar is in de eerdere grafieken! Inmiddels hebben we ruim 2.000 deelnemers. Net als in 2012 heb ik gekeken naar de geografische spreiding, al heb ik er dit keer geen mooi landkaartje van gemaakt. Mijn photoshop-vaardigheden zijn wat roestig. ;-)
Ik heb de percentages naast die van 2011 gelegd. Hoewel er wel wat losse procentjes verschuiven, is het verschil minimaal. Interessanter is de onderstaande grafiek, die per provincie per jaar laat zien hoeveel vakgenoten zich bij BREED hebben aangesloten.
Noord-Brabant ligt nog maar net aan kop met het aantal deelnemers, maar het lijkt erop dat Zuid-Holland haar dreigt in te halen! Overigens zijn de knikjes omhoog en omlaag in 2013 ook interessant, maar ik kan hier geen goede verklaring voor verzinnen.
Verder heb ik ook gekeken naar de verdeling per leeftijd en geslacht. Leuk om te weten..
Zijn al deze vakgenoten actief op BREED? Nee, helaas niet. Een aantal deelnemers participeert actief op BREED, bijvoorbeeld door discussies of blogs te plaatsen of hierop te reageren. Daarnaast is er een groep die slechts meeleest. Daarnaast is er een grote vakgenoten die wel een account hebben op BREED, maar deze niet meer gebruiken. Ik heb hier niet allemaal cijfers over, maar ik weet wel dat in 2014 met 904 accounts is ingelogd. In november en december zijn 313 accounts gebruikt.
Nu kun je alle informatie op BREED ook zien zonder dat je een account hebt of ingelogd bent. Je hoeft alleen maar ingelogd te zijn om iets te kunnen plaatsen. Daarom geven bezoekersaantallen mogelijk een beter beeld van het bereik dat BREED heeft.
Aantal bezoeken aan de website
Sinds eind 2011 houdt Google Analytics bij hoevaak de website www.breednetwerk.nl wordt bezocht. De onderstaande grafiek laat zien hoe zich dit in de loop der tijd heeft ontwikkeld. Klik op de afbeelding voor een groter formaat. De blauwe lijn laat zien hoe vaak de website werd bezocht van 1-1-2013 tot 31-12-2014. De oranje laat hetzelfde zien voor de periode 1-1-2012 tot 31-12-2013. Je kunt zo dus de aantallen websitebezoeken vergelijken met die van een jaar eerder.
De grafiek laat zien dat in 2013 de website ongeveer net zo vaak bezocht werd als in 2012 (linkerhelft). In 2014 zien we echter een groei ten opzichte van een jaar eerder (rechterhelft)! Da's mooi! In harde cijfers: in 2014 is de website 105.277 bezocht ten opzichte van 81.326 in 2013. Dat is een groei van 29,5%! Gemiddeld zijn dat 288,4 bezoeken per dag in 2014 en 222,8 bezoeken per dag in 2013.
Overigens bekijken we per bezoek gemiddeld 2,7 webpagina's en doen we daar ongeveer 2 en een halve minuut over. Dit gedrag is in 2014 nauwelijks gewijzigd ten opzichte van 2013.
Zie je trouwens in de grafiek dat oktober en november BREED het drukste bezocht wordt? De zomer is dan voorbij, het weer wordt slechter en dus besteden we meer tijd online (?). Tot december dan in ieder geval, want dan zijn we weer druk in de weer met andere zaken.
Conclusie
Hierboven heb ik her en der al mijn interpretatie van de cijfers door laten sijpelen. De conclusies wil ik echter aan anderen overlaten, namelijk aan jullie als BREED-community. Wat valt jullie op? Wat zou de organisatie achter BREED moeten doen om van 2015 een nóg beter jaar te maken? Laat het hieronder weten!
En mochten er nog vragen zijn, dan hoor ik het natuurlijk graag!
Opmerking
Goed bezig Marco!!
© 2025 Gemaakt door Marco Klerks. Verzorgd door
Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie