Wie heeft er al ervaring opgedaan met de nieuwe trend "blockchain"?  Ik ben benieuwd of het iets gaat betekenen voor de ontwikkelingen van zaakgericht werken. Iemand al ideeën hierover? Ik deel ze graag met je.

Mariana

Weergaven: 558

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

Reactie van Yvonne Welings op 17 April 2017 op 19.43
Reactie van Yvonne Welings op 11 Januari 2017 op 11.03
Reactie van Yvonne Welings op 12 December 2016 op 16.23
Reactie van Yvonne Welings op 5 December 2016 op 9.26

Kan de blockchain je makerschap en auteursrecht bewijzen?

2 december 2016, 08:17 | AE 9097 | Auteursrecht, Innovatie | 9 reacties

security-beveiliging-ketting-slot-chainEen lezer vroeg me:

Bewijzen dat je auteur bent van een werk, blijft een lastige. Nu zie ik mogelijkheden om dat in de blockchain vast te leggen. Hoe juridisch houdbaar zou dat zijn?

De wet stelt geen eisen aan het bewijs dat je auteursrecht hebt. Bewijs mag met alle middelen worden geleverd (art. 152 Rechtsvordering). Dat is met name van belang als het auteursrecht nog steeds bij de originele maker ligt, aangezien er voor het krijgen van auteursrecht geen registratie of iets dergelijks nodig is. Er is dan een werk en iemand die zegt dat hij het gemaakt heeft, maar geen officieel stuk waaruit dat onomstotelijk blijkt.

Als het auteursrecht wordt verkocht, moet dat op papier met handtekening (art. 2 Auteurswet). Dat kan dan tellen als bewijs, maar niet helemaal: hoe weet je dan dat de verkoper écht de maker is van het werk?

Bestaande systemen waar je “je werk vastlegt” komen er eigenlijk altijd op neer dat de dátum wordt vastgelegd waarop het werk bestond samen met iemands naam. Het idee is dan dat als die naam en die datum vastliggen, het bewijs rond is: wie anders dan de auteur kon als eerste het werk registreren?

Maar waterdicht is dat niet. Vrijwel elk van die systemen staat toe dat je andermans werk deponeert. Ze voeren immers geen inhoudelijke check uit, en dat kan ook niet zonder een hele bewijsprocedure. Dus de toegevoegde waarde van zulke systemen is voor mij nul. (En als ze dan óók nog gaan roepen dat je “je idee kunt vastleggen” dan noem ik het oplichting. Maar dat terzijde.)

De blockchain is een technologie om dingen vast te leggen op zo’n manier dat er niet mee gesjoemeld kan worden achteraf. Ook niet door de centrale autoriteit om te kopen of de database te hacken. Dat is allemaal zó ver gedecentraliseerd dat je geen single point of failure meer hebt. Het is dus op zich prima om een blockchain-gedragen systeem op te zetten om werken mee te dateren inclusief naam (beweerdelijk) auteur. Ik kan me niet voorstellen dat daar ooit discussie over komt. Maar de discussie “hee je hebt mijn werk gedeponeerd” wordt er niet mee opgelost.

Arnoud

http://blog.iusmentis.com/2016/12/02/blockchain-makerschap-en-auteu...

Reactie van Yvonne Welings op 28 November 2016 op 15.13
Reactie van Yvonne Welings op 20 November 2016 op 10.09
Reactie van Yvonne Welings op 1 November 2016 op 16.16
Reactie van Yvonne Welings op 1 November 2016 op 8.21
Reactie van Yvonne Welings op 14 Oktober 2016 op 19.31

Op het KNVI congres 10 november komt ook blockchain aan de orde.

http://congres.knvi.info/

Reactie van Yvonne Welings op 10 Oktober 2016 op 15.23

Walter, jij ook bedankt.

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden