Bewaartermijn patiëntendossiers in wetsvoorstel WGBO naar 20 jaar. Gaat ook gelden voor jeugddossiers!

Er zijn nieuwe ontwikkelingen in de procedure om de WGBO (onderdeel boek 7 van het burgerlijk wetboek) te wijzigen en de wettelijke bewaartermijn van patiëntendossiers aan te passen.

De ministeries van VWS en V&J bereiden een wijziging voor van de WGBO (Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst), de Jeugdwet en enkele andere wetten voor, ter verbetering van de patiëntgerichte zorg. 

De voorgestelde wetswijziging is via internet ter consultatie voorgelegd aan de brancheverenigingen, zorgaanbieders en patiëntenverenigingen. Feitelijk mag iedereen die dat wil bij zo'n consultatie reageren. De consultatietermijn eindigde 10 juni jl. Nadat de internetconsultatie is voltooid en de resultaten daarvan door VWS zijn verwerkt mag indiening van het (al dan niet licht aangepaste) wetsvoorstel worden verwacht. Vervolgens zal het nog wel één à twee jaar duren voor de wijzigingen van kracht worden.

In lijn met eerder advies van de Gezondheidsraad wordt de bewaartermijn van het medisch dossier verlengd naar 20 jaar (nu 15 jaar). Op verzoek van de patiënt kan de termijn van 20 jaar nog verder verlengd worden.    Er blijven uitzonderingen. De zes publiekrechtelijke UMC’s bijvoorbeeld zijn op grond van de Archiefwet verplicht om het kerndossier te bewaren tot 115 jaar na de geboorte van de patiënt.

In de Jeugdwet wordt voor de verlening van jeugdhulp, voor zover daarbij niet al sprake is van een geneeskundige behandeling waarop de WGBO van toepassing is, en voor de uitvoering van kinderbeschermingsmaatregelen en jeugdreclassering aangesloten bij de WGBO. De verlengde bewaartermijn van 20 jaar geldt dan ook voor dossiers voor jeugdhulpverlening op grond van de Jeugdwet.

Ook hier zijn er weer uitzonderingen: bijvoorbeeld de meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling geeft al aan dat langere termijnen dan 20 jaar gehanteerd moeten worden (totdat de patiënt de leeftijd van 34 jaar heeft bereikt).

Zie ook de eerdere berichten op dit forum over de bewaartermijnen voor patientendossiers

http://www.breednetwerk.nl/profiles/blog/show?id=2537796%3ABlogPost...

Weergaven: 864

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

Reactie van Wilma Koolen op 20 Augustus 2018 op 10.02

Wetsvoorstel WGBO naar Tweede Kamer.

Juli 2018 heeft de Minister voor Medisch Zorg een wetsvoorstel aan de Tweede Kamer gestuurd waarin de langverwachte wijzigingen van de WGBO zijn opgenomen, waaronder die van de verlenging van de bewaartermijn naar 20 jaar.

Het wetsvoorstel en de Memorie van Toelichting kunt je hier vinden. https://zoek.officielebekendmakingen.nl/dossier/34994

Belangrijkste punten van het wetsvoorstel.

Verlenging bewaartermijn voor medische dossiers van 15 naar 20 jaar

De bewaarplicht gaat defintief naar minimaal 20 jaar. De termijn begint daarnaast niet langer voor ieder afzonderlijk gegeven te lopen op het moment dat een dit gegeven wordt ingevoerd in het dossier maar op het moment dat de laatste wijziging in het dossier heeft plaatsgevonden. Hiermee wordt ervoor gezorgd dat de bewaartermijn voor het gehele dossier op hetzelfde moment afloopt. 

Informatieplicht meer actief

Op dit moment is al in de wet geregeld dat de hulpverlener een informatieplicht heeft tegenover de patiënt. In het wetsvoorstel wordt verder opgenomen dat overleg tussen de hulpverlener en de patiënt tijdig moet plaatsvinden. Daarbij moet de hulpverlener de patiënt informeren over de mogelijkheid en de gevolgen van het niet behandelen van diens aandoening. Ook moet de patiënt worden verteld over de mogelijke behandelingen die bij andere hulpverleners beschikbaar zijn. De hulpverlener moet volgens het wetsvoorstel steeds aangeven op welke termijn de behandeling kan plaatsvinden en wat de tijdsduur van de behandeling is.

Tot slot bepaalt de het wetsvoorstel uitdrukkelijk dat de hulpverlener zich tijdens het overleg op de hoogte stelt van de situatie en de behoeften van de patiënt en dat hij de patiënt steeds uitnodigt om vragen te stellen. 

Inzagerecht nabestaanden uitgebreid

In het wetsvoorstel is een regeling opgenomen voor inzage in het medisch dossier van een overledene door nabestaanden en voormalig vertegenwoordigers. Inzage kan dan plaatsvinden indien:

  • de overledene voor zijn overlijden toestemming heeft gegeven;
  • de nabestaande van de zorgaanbieder een melding heeft ontvangen dat een incident heeft plaatsgevonden;
  • de nabestaande een zwaarwegend belang heeft bij inzage.
  • Deze inzagerechten zijn niet nieuw, maar worden hiermee wel voor het eerst expliciet in de wet vastgelegd.

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden