Bestemmingsplannen, sinds de wet WRO vanaf januari 2010 is ingetreden, is het ongewis of we deze over een aantal jaren nog digitaal kunnen benaderen. Dit is eerder bij BREED  aan de orde gesteld.

Aan de andere kant de digitalisering biedt tal van mogelijkheden die er tot die tijd niet waren. En eerlijk is eerlijk, analoog ging er ook nog al eens wat verloren.  

 

Alle vastgestelde bestemmingsplannen in Nederland zijn te raadplegen op www.ruimtelijke plannen.nl. De gemeente Tilburg biedt sinds september de burger een nieuwe tool om de plannen te raadplegen in combinatie met luchtfoto’s.  Kijk eens op deze link.

 

Zijn er andere toepassingen op dit gebied laat eens op BREED weten.

Weergaven: 506

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

Reactie van Yvonne Welings op 23 Januari 2012 op 9.53

Nieuwe RO standaarden beschikbaar, zie deze link.

Vanaf 1 juli 2012 mag u de nieuwe RO Standaarden 2012 toepassen. Vanaf 1 juli 2013 bent u verplicht deze RO Standaarden 2012 toe te passen. Dit geldt ook voor plannen die op 1 juli 2013 in procedure zijn. Plannen met een lange voorbereidingstijd, zoals een bestemmingsplan buitengebied, moeten dus tijdig de nieuwe RO Standaarden toepassen.

De RO Standaarden 2012 zijn tot stand gekomen op basis van het wijzigingsvoorstel voor de standaarden. Hieronder kunt u versie 1.0 van de RO Standaarden 2012 downloaden.

Reactie van Yvonne Welings op 10 Oktober 2011 op 21.21
Jules, daarom zie ik ook naar de baseline en meer eenduidigheid uit.
Reactie van Jules Lauwerier op 10 Oktober 2011 op 21.18

Yvonne,

OK. De theorie en de praktijk liggen nog uiteen. Daar zit zeker een uitdaging. Als we het over de theorie eens zijn, dan is het de taak om de praktijk er op te laten aansluiten. Zijn we daar over eens ?

Reactie van Yvonne Welings op 10 Oktober 2011 op 21.09
@Jules, de verwachting die je schetst in  je betoog is helaas niet altijd aanwezig in gemeenteland.
Reactie van Jules Lauwerier op 10 Oktober 2011 op 18.31

Yvonne,

Ik ben gelukkig een stuk jonger... maar dat doet hier verder niet ter zake.

Ik ga vooral in op bestandsformaten omdat m.i. daar de duurzaamheid zit. De omgeving en de documentstromen mogen wijzigen. Zolang de documentatie toelaat om de documenten (zo je wilt: de stroom bitjes.) te interpreteren is er een mogelijkheid om t.z.t. de informatie veel tevoorschijn te halen.

Natuurlijk moet het beheer van die documenten (de stroom bitjes...) van goede kwaliteit zijn. Welk tool daarvoor benut wordt is niet relevant, zolang gegarandeerd wordt dat wat er in is gestopt een tijdje later er weer uit te halen is. Zelfs mag de tool dan meermalen worden vervangen door een andere tool en/of een andere technische omgeving. Dat staat helemaal los van het feit dat het om bestemmingsplannen gaat of welke andere soort documenten dan ook.

Voor bestemmingsplannen is er voldoende geborgd dat de documentatie t.z.t. de informatie opnieuw tevoorschijn gehaald kan worden. De uitdaging zit hem dus in het beheren van digitale documenten in het algemeen.

Reactie van Yvonne Welings op 10 Oktober 2011 op 9.13

Dag Jules,

 

Bij je antwoord ga je vooral in op bestandsformaten. De vraag is hoe worden documentstromen in dit proces digitaal  ingericht en er wordt geen relatie gelegd met de onderliggende ICT-architectuur. In de loop der jaren zijn er veel systemen gekocht en ontwikkeld, die niet altijd op elkaar zijn afgestemd. De ICT moet beter aansluiten op behoeften van de klant/ gebruiker. Hoe sluit de informatievoorziening aan bij de ICT en hoe toekomstvast is die ICT visie ? Daarbij kan de migratie van informatieobjecten een gevaar opleveren voor de continuïteit van het bedrijfsproces.

RO online heeft geen archiveringsfunctie, die is bij de gemeenten zelf belegd. De archivering van bestemmingsplannen is zeer wisselend, veelal wordt volstaan met de opslag in een vakapplicatie. Sommige gemeenten kiezen voor een single point of truth, hun DMS, al dan niet met hulp van een koppeling. Alle applicaties waarin digitale objecten worden opgeslagen moeten gestandaardiseerd zijn conform de NEN2082. Een vakapllicatie is simpelweg niet duurzaam.

 

Bij vervanging, hier is overigens geen sprake van vervanging, zie je dat sommige provincies nadrukkelijk de technische omgeving meenemen en anderen niet.

 

In 2031 ben ik 71 of 72 en hoop dan natuurlijk dan al lang met pensioen te zijn en fijn leven te leiden, maar het is om aan te geven hoe er vaak op korte termijn naar oplossingen wordt gekeken.

 

Met vr. groet,

 

Yvonne Welings

 

Reactie van Jules Lauwerier op 6 Oktober 2011 op 21.54

Yvonne,

Bij leven en welzijn wil ik graag met je om de tafel in 2031. Eerder mag overigens ook.

Kun je uitleggen waar volgens jou mijn redenatie mank gaat ?

Reactie van Yvonne Welings op 5 Oktober 2011 op 10.22

Dag Jules,

 

Daarin verschillen we dan van mening. We kunnen in 2031 met elkaar afspreken om te bezien wie het aan het juiste eind had ?

 

Hartelijke groet

 

Yvonne Welings

Reactie van Jules Lauwerier op 5 Oktober 2011 op 9.55

Het (open) bestandsformaat van digitale bestemmingsplannen is GML (zie http://www.geonovum.nl/geostandaarden/gml/standaarden). Dit is voorgeschreven via de IMRO2008 (open) standaarden (zie https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2009-8954.html en http://www.geonovum.nl/dossiers/rostandaarden/destandaarden). GML is opgenomen op de lijst open standaarden van het College Standaardisatie (zie https://lijsten.forumstandaardisatie.nl/open-standaard/geo-standaarden). Kortom: hoe open - en dus toekomstgericht - wil je het bestandsformaat hebben ?

Dan resteert de vraag: kunnen we het over X jaren nog bekijken ? Die vraag kan eenvoudig met JA beantwoord worden als we t.z.t. nog een GML-viewer kunnen vinden. Even googelen met "GML viewer" levert meer dan 2 miljoen hits (niet allemaal viewers maar wel veel). Een deel daarvan zijn open source en dus ook op lange termijn nog bruikbaar mits we t.z.t. nog een compiler of interpreter voor de betreffende broncode hebben. Dat is iets waar ik geen enkele twijfel over heb. Ook www.ruimtelijkeplannen.nl gebruikt een open source viewer (zie http://www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/docs/over/). De doorontwikkeling daarvan is inmiddels geborgd (zie https://noiv.nl/files/2010/03/Richard-de-Bruin-Flamingo.pdf).

Mijn conclusie is dus:

De stelling "het [is] ongewis of we deze over een aantal jaren nog digitaal kunnen benaderen" is volkomen onjuist.

© 2025   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden