VHIC ontwikkelt gemeentelijke benchmark op gebied van (documentaire) informatievoorziening.
Benchmarking wordt steeds vaker ingezet door gemeenten als middel om van elkaar te kunnen leren en verbeteringen door te voeren in de eigen processen. Daarom heeft VHIC de i-Rendement benchmark op het gebied van de (documentaire) informatievoorziening ontwikkeld. Eind 2008 is deze benchmark opgenomen in de Gids Gemeentelijke Benchmarks van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).
Met de i-Rendement benchmark wil VHIC de informatievoorziening binnen gemeenten in kaart brengen en onderlinge vergelijking mogelijk maken. Aan de hand van een door VHIC ontwikkeld groeimodel worden alle aspecten op het gebied van de (documentaire) informatievoorziening inzichtelijk gemaakt, waarbij nadrukkelijk verder wordt gekeken dan alleen de infrastructurele kant. Ook aspecten als beleid, interne processen en de menselijke factor (bijvoorbeeld in de vorm van opleiding en cultuur) worden uitgebreid meegenomen. Op basis hiervan kan worden bepaald op welk niveau de informatievoorziening binnen een gemeente staat. Middels de benchmark kan deze vervolgens vergeleken worden met andere (vergelijkbare) organisaties.
De i-Rendement methodiek gaat echter verder dan het in kaart brengen van de huidige situatie. De toekomstige ontwikkeling van de (documentaire) informatievoorziening speelt eveneens een prominente rol. Hierbij staan vragen centraal als: hoe dient de digitalisering binnen gemeenten stapsgewijs aangepakt te worden? Hoe dient de documentaire informatievoorziening in relatie tot bijvoorbeeld ICT en de administratieve organisatie georganiseerd te worden? Welk ontwikkeltraject past het beste bij de uitgangssituatie en welke valkuilen en best practices zijn hierbij in acht te nemen? Kortom: vragen waar veel gemeenten momenteel mee worstelen. De i-Rendement methodiek beantwoordt deze vragen en stelt het leren van best practices van andere (soortgelijke) organisaties, in de vorm van benchmarking, centraal.
Het belang van benchmarking voor gemeenten wordt ook door de VNG onderkend. Benchmarking wordt dan ook beschouwd als een goed instrument om te werken aan verbetering van de kwaliteit van de gemeentelijke dienstverlening, reden waarom de VNG een overzicht van gemeentelijke benchmarks heeft opgesteld en gebundeld in de Gids Gemeentelijke Benchmarks. Om de i-Rendement benchmark nog meer kracht bij te zetten, zal VHIC in 2009 deelnemen aan de eerstvolgende keurmerkverlening gemeentelijke benchmarks van de VNG.
Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie