Behoefteonderzoek ondersteuning clouddiensten bij gemeenten

De transitie van ICT-infrastructuur naar 'cloud' is volop gaande. Ook bij gemeenten is dit een steeds belangrijker thema. Soms op eigen initiatief om de bedrijfsvoering te optimaliseren, maar ook door de marktontwikkelingen gedreven. VNG doet onderzoek om meer inzicht te krijgen in de situatie van gemeenten.

Elke gemeente maakt gebruik van automatisering en dat vraagt om beheer. Veel gemeenten hadden tot een jaar of 10 terug alles in eigen beheer in een eigen pand (on-premise). Digitalisering is explosief gegroeid: dat vraagt onder andere flexibilisering in opschaling, meer kennis van beheer, hogere eisen aan beveiliging. Daarom besteden steeds meer gemeenten hun software- en infrastructuurbeheer uit aan clouddienstverleners. Hoe maakt u de keuze voor de Cloud? En hoe kan VNG daarbij van dienst zijn?

Kansen en risico’s analyseren 

Het kiezen voor cloud betekent dan ook dat gemeenten niet langer zélf het beheer uitvoeren maar dat dit wordt uitbesteed. De recente publicatie Rijksbreed cloudbeleid 2022 ondersteunt de gang die we maken naar de cloud en stipt daar ook een aantal risico’s bij aan. Vanuit de VNG zien we bijvoorbeeld gebeuren dat gemeenten een leverancier kiezen zonder vooraf het eigen beleid goed uit te werken. Vraagstukken waar gemeenten tegenaan lopen als ze dit wel doen voor de overgang naar clouddiensten zijn:  

  • Hoe borg ik de informatiebeveiliging en privacybescherming; mag een gemeente bijvoorbeeld de persoonsgegevens van haar burgers opslaan in een publieke cloud omgeving zoals Azure?  

  • Hoe houd ik grip op financiën; hoe belast je “cloudkosten” door aan de interne afdelingen?  

  • Hoe ga ik om met leveranciersafhankelijkheid; wat zijn de risico’s als alle Nederlandse gemeenten gebruik zouden gaan maken van één leverancier?  

Naast de risico’s biedt de cloud ook waardevolle kansen voor gezamenlijke initiatieven. Denk bijvoorbeeld aan het bundelen van inkoop of het standaardiseren van de configuratie van de infrastructuur zodat deze BIO en AVG compliant is.  

Wat moet de rol van de VNG zijn? Laat uw wensen aan ons weten

Het besef dringt al snel door dat het een tijdrovende klus is dit allemaal op eigen houtje uit te zoeken. VNG wil gemeenten dan ook helpen en de rol innemen die gemeenten van ons verwachten. Enerzijds door het delen van kennis. Bijvoorbeeld door het vertellen van gebruikersverhalen, door best-practices van koplopergemeenten te delen of door gezamenlijke afspraken te maken met leveranciers. En anderzijds door onze rol in te nemen als de behartiger van belangen van gemeenten door middel van gezamenlijke inkoop. Om goed te kunnen bepalen welke vorm dat wel of niet moet krijgen, stellen we u graag de vraag hoe het er bij uw gemeente aan toegaat. VNG voert daarom een breed opgezet onderzoek uit.

Vul de vragenlijst behoefteonderzoek cloudondersteuning in

Meer informatie

 Lees het document  Rijksbreed cloudbeleid 2022 of stuur een e-mail naar ggi@vng.nl.

Weergaven: 47

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden