NETWERK VOOR DE INNOVATIEVE INFORMATIEWERKER
VNG
Audiovisuele verslagen van raadsvergaderingen moeten bewaard worden. Wat daarbij van belang is en hoe de archivering kan plaatsvinden, staat beschreven in deze factsheet, opgesteld door de Adviescommissie Archieven.
Opmerking
Jean-Luc, dank voor je feedback, volgens mij kan je niet de afspraken met leveranciers omzeilen als je zelf geen eigenaar bent van de bestanden en metadata, dat heet auteursrecht.
Op zich goed dat er een keer aandacht is voor de 'hoe' vraag:
Het archiveren van videotulen bij de gemeente kan plaatsvinden in een RMA.
Maar als je de context wil behouden (de webinterface), dan is het DMS/RMA geen optie. Dus eigenlijk is dit geen goed advies. De optie om de website te archiveren wordt niet genoemd. Een gemiste kans, want dit is nou juist een methode waarbij je de context behoudt. En ja, die methode is ook niet perfect als je wilt voldoen aan open standaarden (containerbestanden zijn bij preservering niet zo handig) en voor de metadatafetisjisten.
Overigens is de opmerking onder het kopje metadatering niet waar:
Voor het duurzaam beheren van videoverslagen is het noodzakelijk dat deze vanaf creatie zijn voorzien van de juiste metadata...
Bij de opname in het e-depot van een raadsvergadering kan je nog prima metadata toevoegen. Het is dus zeker niet noodzakelijk. Of het handig is weet ik ook niet. Bij overbrenging komt toch wat old skool archivarissenwerk kijken: indexeren en beschrijven.
Maar goed, de afspraken met leveranciers kan je dus ook omzeilen als je de website gaat archiveren. Interessante vraag dus aan de VNG waarom de optie om de website te archiveren niet wordt genoemd. Ook omdat al vele gemeenten hier gebruik van maken.
© 2025 Gemaakt door Marco Klerks. Verzorgd door
Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie