Uit een inventarisatie van het CBS onder 67 overheidsorganisaties in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) blijkt dat veel organisaties gebruik maken van algoritmes. Maar ze vinden dat het ontbreekt aan beleid over het gebruik hiervan.

Afspraken over inzet algoritmes

De meeste instanties willen dat er afspraken worden gemaakt over de manier waarop algoritmes worden ingezet. Het gaat dan vooral om de inzichtelijkheid, transparantie en betrouwbaarheid van de systemen. Ook willen sommige organisaties dat wordt vastgelegd tot op welke hoogte algoritmes zonder tussenkomst van personen beslissingen mogen nemen.

Efficiënter werken

Nu worden algoritmes vooral gebruikt als hulpmiddel om een probleem te signaleren of advies te geven. De uitkomsten worden altijd door een medewerker bekeken of verder onderzocht. Volgens de overheidsorganisaties kunnen zij dankzij de algoritmes efficiënter werken.

Aanleiding onderzoek

De aanleiding voor de opdracht waren de vragen van Bruins Slot (CDA) en Jetten (D66). D66 pleitte in september voor een speciale toezichthouder om discriminatie en privacy-schending tegen te gaan. Onderzoeker Marlies Van Eck (universitair docent en onderzoeker bij het Centrum voor Recht en Digitale Technologie van de Universiteit Leiden)stelt dat algoritmes helpen bij het maken van slimmere keuzes, maar de uitkomsten moeten wel altijd worden gekoppeld aan menselijke deskundigheid. ‘Een groot nadeel van algoritmes is dat ze altijd vanuit het verleden redeneren’, aldus Van Eck.

Weergaven: 129

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden