NETWERK VOOR DE INNOVATIEVE INFORMATIEWERKER
Veel archiefdiensten hebben de afgelopen jaren de plaatselijke kranten online ter beschikking gesteld via de website, zo ook het Regionaal Archief Leiden. Vandaag vrijdag 19 december 2014 is bekend geworden dat het Regionaal Archief Leiden de foto's en teksten in de kranten, die door freelancers zijn gemaakt, zwart moet maken. Er was een proces aangespannen door Pictoright en LIRA.
Voor het vonnis klik op deze link.
De Koninklijke Bibliotheek heeft voor publicatie wel goede afspraken gemaakt over het werk van freelancers, zie deze link en deze link meldpunt digitalisering.
Opmerking
Lira en Pictoright bereiken akkoord met Gemeente Leiden Lira en Pictoright hebben na overleg met de gemeentelijke archiefinstelling Erfgoed Leiden en Omstreken een akkoord bereikt. Hiermee zullen freelance tekst- en beeldmakers auteursrechtelijke vergoedingen ontvangen voor het online tonen van honderdduizenden krantenpagina’s uit diverse Leidse dagbladen. Na jaren van gesprekken en een uitspraak van de Haagse rechter eind 2014, hebben de partijen overeenstemming bereikt over een collectieve regeling. Met deze regeling verkrijgt de Leidse archiefinstelling toestemming om via internet toegang te bieden tot de artikelen en afbeeldingen van freelance makers, die zijn opgenomen in het krantenarchief. De Gemeente Leiden betaalt voortaan jaarlijks een passende vergoeding aan Lira en Pictoright ten behoeve van de freelance tekst- en beeldmakers. Voor de periode voorafgaand aan het akkoord, waarin de pagina’s online werden getoond zonder de benodigde toestemming van alle rechthebbenden, hebben partijen een schikking getroffen. Lira en Pictoright zullen de vergoedingen verdelen onder de freelancers, zoals zij al doen sinds in 2010 het eerste contract met de Koninklijke Bibliotheek voor hun krantenarchief werd getekend. Lira en Pictoright zijn verheugd dat zij overeenstemming hebben bereikt over een regeling waardoor het krantenarchief voor iedereen online beschikbaar blijft. Al in 2013 hebben organisaties van makers en erfgoed- en archiefinstellingen zich gezamenlijk uitgesproken over de voordelen van collectieve regelingen voor dit soort online gebruik. Op eenvoudige en efficiënte wijze kunnen erfgoedinstellingen de benodigde toestemming verkrijgen, terwijl daarbij tegelijkertijd de rechten van de makers worden gerespecteerd. Zo wordt de ontsluiting van erfgoed gestimuleerd terwijl makers een eerlijke vergoeding ontvangen.
© 2024 Gemaakt door Marco Klerks. Verzorgd door
Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie