Sinds in mei 2022 is de Wet open overheid (WOO) van kracht. Deze wet verplicht overheidsorganisaties om zo veel mogelijk informatie actief openbaar te maken. Naast het in praktische zin uitvoeren van de wet is het realiseren van een heldere en duurzame publicatievorm voor deze informatie een uitdaging. Stadsarchief Amsterdam gebruikt hiervoor het publicatiekanaal open.amsterdam. Hoe hebben zij dat gedaan? Op maandag 17 april vertelt Marc Holtman hierover tijdens de KVAN Food for Thoughts webinar die samen met VNG Realisatie wordt georganiseerd. Marc is hoofd afdeling Toegankelijkheid en Digitale Innovatie bij Stadsarchief Amsterdam. Gratis voor leden KVAN en deelnemers aan Zevende week van Grip op Informatie.
De overheidsinformatie is afkomstig uit meerdere bronnen en kent verschillende verschijningsvormen, vaak met bronsysteem specifieke (niet aan een standaard gekoppelde) metadata. Het aanbieden van deze informatie op een manier die aansluit op de behoeften van de burger is daarbij niet vanzelfsprekend of automatisch geregeld. Duurzame publicatie vraagt om een infrastructuur met bijbehorende standaarden die heel veel meer vraagt dan het klassiek “op de website plaatsen” van informatie via een standaard CMS. Wat er nodig is ligt tegelijkertijd dicht tegen de bestaande, generieke voorzieningen voor duurzame toegankelijkheid die bij veel archiefdiensten tot de basis behoren, zowel vanuit infrastructuur als dienstverleningsoogpunt.
Over de aanpak van Stadsarchief Amsterdam heeft Marc Holtman een artikel geschreven in Archievenblad 1-2023. Samen met projectleider vanOpen.AmsterdamNelleke van Zeeland deelt hij graag zijn ervaringen en beantwoordt vragen tijdens deze webinar.
Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie