Toegang tot informatie: een recht, geen gunst
28 september staat in het teken van het recht op toegang tot informatie. In 2015 riep UNESCO die dag uit tot International Day for Universal Access to Information. Eerder stond deze dag bekend als de Right to Know Day. Voor de Alliantie Open Overheid is dit een mooie aanleiding om aandacht te besteden aan de verschillende kanten van toegang tot informatie, zoals de informatiehuishouding van de overheid. Immers, alleen een overheid die haar informatiehuishouding op orde heeft kan een Open Overheid zijn.
Tijdens de bijeenkomst gaan we in op verschillende aspecten van toegang tot informatie. Waarom is toegang tot informatie van de overheid belangrijk? Hoe is het gesteld met de informatiehuishouding van de overheid? Hoe zit het met toegang tot die informatie? En, wat kun je met overheidsinformatie? Verschillende sprekers laten hier – vanuit hun eigen expertise – hun licht op schijnen.
15:00 – 15:05 | Welkom door moderator Marieke Schenk van het Leer- en Expertisepunt Open Overheid
15:05 – 15:40 | Het belang van een goede informatiehuishouding en toegang tot informatie, met:
Lousewies van der Laan, directeur van Transparency International. Lousewies is inmiddels een bekend gezicht bij de Alliantie Open Overheid. En dat is fijn: ze legt haarfijn uit wat het belang is van transparantie en toegang tot overheidsinformatie. Ook vertelt ze wat haar organisatie in dat kader doet.
Journalisten Birte Schohaus & Bas van Beek. Birte en Bas deden samen onderzoek naar de informatiehuishouding van de overheid en schreven hierover het artikel ‘Overheid laat haar geheugen vastlopen in chaos’ (Follow the Money). Ze vertellen je meer over hun onderzoek en delen een voorbeeld van hoe het ook kan. En daar worden zowel ambtenaren als journalisten blij van!
Natuurlijk is er ook ruimte voor vragen aan de sprekers. De sprekers gaan graag het gesprek met je aan!
15:40 –16:25 | Deelsessies Open Overheid
Tijdens een sessie naar keuze maak je kennis met het onderwerp en is er ruimte voor jouw vragen. Ook delen sprekers tips en ervaringen uit de praktijk.
De Woo in de praktijk. Op 28 september wordt – als het goed is – de Wet open Overheid (Woo) in de Eerste Kamer behandeld. De komst van de Woo brengt veel veranderingen met zich mee. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en enkele gemeenten bereiden zich hier alvast op voor met het project Proeftuinen Woo.
Dilemmagesprekken: in gesprek over openbaarheid. Op de werkvloer draait het vaak niet om de vraag óf je iets openbaar maakt, maar om hoe, wanneer en in welke vorm. Oftewel: hoe voer je het gesprek, op het moment dat het schuurt: met je collega’s, leidinggevende en bewindspersoon? Dat heeft alles te maken met de zorgvuldigheid die we willen betrachten, en de veiligheid die je wilt ervaren om je werk goed te kunnen doen. Daarom is een leidraad voor ‘dilemmagesprekken’ in de maak, om medewerkers en leidinggevenden te helpen ontspannen om te (blijven) handelen bij dilemma’s rond openbaarheid. Guido Rijnja van de Rijksvoorlichtingsdienst legt een prototype van de leidraad op tafel.
Actieve openbaarmaking: openbaar maken nota’s & het Actieplan Open op Orde. Vanaf 1 juli 2021 worden de onderliggende departementale beslisnota’s met Kamerstukken meegestuurd en zo actief openbaar gemaakt. Hoe gaat dit in zijn werk? En wat zijn de ervaringen tot dusver? Hierover vertelt René de Jong meer. Ook geeft Marjan Dik een update over het Actieplan Open op Orde.
Open vragen over open source. Het ministerie van BZK gaat dit najaar aan de slag met het opstellen van een open source strategie voor BZK. Heb jij hier ideeën over? Die zijn van harte welkom! Net als jouw vragen over het ‘open tenzij’ open source beleid. In deze vraag en antwoord sessie gaat Koos Steenbergen (projectmanager open source bij BZK) graag het gesprek met je aan!
Hoe digitale democratie werkt! Het ministerie van BZK en de VNG werken onder de noemer Democratie in Actie (DiA) samen aan een sterke digitale democratie. Dit doen ze samen met een netwerk van gemeenten, provincies en kennispartners. In deze sessie delen Dion Coomans (BZK) & Nephtis Brandsma - Schultinge (gemeente Groningen) voorbeelden uit de praktijk. Hoe ziet digitale participatie eruit in Groningen? En hoe kan de invloed van bewoners eruit zien? Doe inspiratie op tijdens deze sessie!
16:25 | Gezamenlijke afsluiting, met:
16:25 – 16:35 | Hoe duidelijk was het?
Duidelijke communicatie is essentieel voor een Open Overheid. Om zoveel mogelijk inwoners, maar ook ambtenaren, te betrekken is heldere taal onmisbaar. Hoe duidelijk waren wij vandaag? Begrepen wij elkaar echt? Welke woorden moeten we echt niet meer gebruiken? Lodewijk van Noort (Direct Duidelijk, gemeente Den Haag) blikt terug op de bijeenkomst en laat ons weten hoe duidelijk het was.
16:35 – 16:45 | Overpeinzingen voor een opener overheid, afsluiting en reflectie door Thomas Zandstra (afdelingshoofd democratie, ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties)
16:45 – 17:00 (of langer) | Online netwerkmoment. Kennismaken, doorpraten over een van bovenstaande onderwerpen en ideeën uitwisselen. Dat kan tijdens het online netwerkmoment van de Alliantie Open Overheid.
Ben je al lid van de Alliantie Open Overheid? Dan ontvang je de informatie over het programma ook in jouw mailbox. Geef - als je erbij bent - wel nog even jouw voorkeur voor een deelsessie door.
Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie