Op 5 augustus 2010 werd het "Decreet betreffende de bestuurlijk-administratieve archiefwerking" van de Vlaamse overheid, kortweg het Vlaams Archiefdecreet, gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Dit decreet vervangt voor de Vlaamse Gemeenschap en het Vlaamse Gewest (incl. de onderliggende bestuursniveaus zoals de provincies en de gemeenten) de oude federale archiefwet uit 1955.
Het Decreet bestaat uit 7 hoofdstukken en hieronder volgen de krachtlijnen:
- Opsomming van de instellingen waarop het decreet betrekking heeft (zie boven)
- De archiefvormende dienst (of zijn rechtsopvolgers) blijven verantwoordelijk voor de archiefzorg. Dit betekent dus dat de verplichting om het archief na 100 jaar over te dragen naar het Rijksarchief zal vervallen; elke zorgdrager kan het archiefbeheer van statisch archief wel uitbesteden en zorgdragers kunnen ook samenwerken, maar elke zorgdrager blijft wel de verantwoordelijkheid houden voor het eigen archief.
- Er wordt, naar Nederlands voorbeeld, gesteld dat archiefdocumenten in "goede, geordende en toegankelijke staat" moet bewaard worden. De ontsluiting van de documenten gebeurt in staten die openbaar zijn.
- De Vlaamse Regering moet - waarschijnlijk door de oprichting van een Steunpunt - ondersteuning bieden aan de verschillende zorgdragers.
- Per bestuursniveau zal een selectiecommissie worden samengesteld die 1) een generieke selectielijst zal opstellen per bestuursniveau, 2) die toestemming zal verlenen voor het vernietigen van stukken. Tot nog toe geeft het Rijksarchief toelating tot vernietigen.
- Documenten worden openbaar na 30 jaar, documenten jonger dan 30 jaar kunnen voor wetenschappelijke doeleinden worden ingekeken mits akkoord van de zorgdrager.
- Er wordt een centraal register opgericht om permanent te bewaren archief te ontsluiten.
Op dit moment is enkel het decreet verschenen. De Besluiten van de Vlaamse Regering, waarin gezegd wordt hoe we het decreet daadwerkelijk zullen moeten uitvoeren, komen later. Voorlopig blijven we dus werken zoals we bezig zijn.
De integrale tekst van het decreet vind je hier. Meer informatie en links naar de bijhorende parlementaire stukken vind je hier.
Ik heb deze bijdrage geschreven op basis van het Archiefdecreet, met achtergrondinformatie uit voorgaande parlementaire stukken.
Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie