NETWERK VOOR DE INNOVATIEVE INFORMATIEWERKER
Wat is nu de verhouding tussen informatiemanagement en informatiehuishouding? Waar begint het een en houdt het ander op? Vraag die me deze week bezighield. Zouden Bing AI en/of ChatGPT iets voor me kunnen betekenen?
Natuurlijk kunnen ze dat. Maar of ze het met elkaar eens zijn?
Bing AI laat weten dat informatiehuishouding en informatiemanagement nauw met elkaar verbonden zijn.
Informatiemanagement is verantwoordelijk voor het opstellen…
Toegevoegd door jack karelse op 30 Augustus 2023 op 15.16 — 1 commentaar
Niet zo lang geleden las ik 'Zorg', een boek van Lynn Berger over de zorg. Actueel, soms triest en ook hoopvol. Vooral ook met mooie verhalen over mensen in de zorg en zorgen, hoe zorg in ieders leven zit en vaak niet eens meer opvalt.
Een van de uitspraken in het boek blijft hangen: je zorgt niet omdat je van iemand houdt, maar je houdt van iemand omdat je er voor zorgt.
Zou deze uitspraak naar ons werkveld vertaald kunnen worden en geldig zijn? Iets als 'we zorgen niet…
Toegevoegd door jack karelse op 3 Augustus 2022 op 9.04 — Geen reacties
Graag wil ik je kennis laten maken met de niet gemiddelde DIV-er Japie. Japie zit al vele jaren in het vak en heeft in zijn organisatie al menige verandering en reorganisatie meegemaakt. Inclusief verandertrajecten en teambuildingsessies. Hij heeft kennisgemaakt met DISC, Omdenken, Kiep en ook al eens iets met kernkwaliteiten gedaan. “Wat heeft allemaal opgeleverd?” vraagt hij zich af. Nu zit hij midden in een traject van doorontwikkeling van zaakgericht werken en verdere digitalisering van…
DoorgaanToegevoegd door jack karelse op 30 Maart 2020 op 9.30 — Geen reacties
Natuurlijk zijn er al vele (lagere) overheden die werken zonder archivaris. Al dan niet naar tevredenheid. De voorgestelde wijziging in de Archiefwet biedt mogelijkheden en reden tot zorg of blijdschap.
De jarenlange aanwezigheid van een…
Toegevoegd door jack karelse op 19 Februari 2020 op 11.30 — 1 commentaar
Het zou ook zo kunnen zijn dat het wissen van de mailbox volstrekt los van het traject van archiefvernietiging plaatsvindt. ICT doet de mailboxen en DIV/archief het archief. Dat de mailbox archief zou kunnen zijn, daarvan wordt achteraf gesteld dat het niet zo is? Probleem opgelost.
Zou kunnen.
"Het account, en daarmee de mailbox, van De Ruiter is volgens het college op 17 oktober 2018 gewist. ‘Er is hier geen opdracht gegeven. Bij een ict-controle destijds kwam naar voren…
Toegevoegd door jack karelse op 21 Oktober 2019 op 15.22 — 8 commentaren
Ook in rechtszaken behoren stukken eerder tot de zaak. Zie dit verslag van een studiemiddag https://verenigingbestuursrecht.nl/2019/09/op-de-zaak-betrekking-hebbende-stukken-vanuit-drie-invalshoeken-belicht/
In het verslag komen de hiermee samenhangende vraagstukken ook aan bod: toenemende hoeveelheid al dan niet relevante informatie, selectie, toegang,…
DoorgaanToegevoegd door jack karelse op 16 September 2019 op 8.13 — 1 commentaar
Onlangs* mocht ik aanwezig zijn bij een presentatie van Jan Rotmans. Dat was zonder meer boeiend en inspirerend. Rotmans is hoogleraar aan de Erasmus Universiteit, heeft diverse boeken geschreven over duurzaamheid en transistie en verschijnt (on)regelmatig op televisie. Daar kende ik ‘m ook van. Gek genoeg is hij niet bij iedereen bekend. Het zal mijn filterbubbel zijn.
In zijn presentatie hield Rotmans een kort pleidooi voor het instellen van een Ministerie van Afbraak. Dit ministerie…
Toegevoegd door jack karelse op 24 Mei 2018 op 10.47 — Geen reacties
Dat we daar zelf niet aan gedacht hebben!
Wie kent de OMOOC-bijdrage van Martijn Aslander over het einde van de overheid zoals we die nu kennen? Zie http://www.youtube.com/watch?v=vvxxMIMB7lk
Kijk in elk geval vanaf de 6e minuut.
Als we van alles en nog wat niet vastleggen zitten we er ook niet aan vast. Dat maakt dat we veel flexibeler kunnen handelen. Het is gewoon niet altijd nodig om van alles en nog wat vast te…
Toegevoegd door jack karelse op 21 Juni 2015 op 16.31 — 1 commentaar
In de IP nr 1 van 2013 lees ik de samenvatting van de scriptie van Ruud Yap, over digitale selectie en waardering van archiefstukken. De gehele scriptie heb ik nog niet gelezen. Selectie kan op verschillende manieren bekeken worden, o.a. uit oogpunt van beheersing. Dat is, aldus Ruud, de manier waarop archivarissen er naar kijken. Maar er ontstaat tegenwoordig zoveel informatie dat het misschien beter is minder energie te richten op de beheersing, maar meer op het gebruik van informatie. Ik…
DoorgaanToegevoegd door jack karelse op 27 April 2013 op 13.01 — 3 commentaren
Afgelopen vrijdagavond ben ik naar een lezing geweest van Bert Willemen, werkzaam als DIV-er bij de gemeente Oosterhout en in zijn vrije tijd onderzoeker op gebied van honden met hondenkar.
Vol enthousiasme vertelt hij erover en legt een link met ons vakgebied.
En daarbij stelt hij selectie- en vernietigingsbeleid aan de orde. Rondom de hondenkar en de trekhondenwet, inspecties en vergunningen is weinig materiaal in archieven bewaard gebleven. Dit materiaal is op grond van…
Toegevoegd door jack karelse op 24 Oktober 2011 op 10.36 — 6 commentaren
Blog of discussie? Zomaar een korte gedachte eigenlijk meer.
Dat informatievoorziening een plaats en functie heeft in organisaties, daar lijkt geen vraag of twijfel over. Organisaties veranderen en ontwikkelen. De informatievoorziening verandert mee, of past zich aan aan de veranderende organisatie en de ontwikkelingen.
Nu wordt (nog) veel gesproken over de DIV die MOET veranderen. Dat maakt het onderwerp nogal zwaar, schrikt misschien af? Is het daarom een idee om het te gaan…
Toegevoegd door jack karelse op 28 December 2010 op 8.15 — Geen reacties
Gisteren vond de eerste DivUp plaats, een live-bijeenkomst van de BREED-community. De middag telde een grote opkomst: zo’n 80 div-collega’s hadden de weg naar BHIC in Den Bosch weten te vinden. En uit alle hoeken van het land: vanuit Groningen, Noord-Holland, Amsterdam, Overijssel, Limburg en Zeeland.
Thema van de bijeenkomst was kortweg: hoe gaat DIV de toekomst in?
Een aantal van de aanwezige…
Toegevoegd door jack karelse op 11 November 2010 op 15.00 — Geen reacties
of: hoe groot is jouw wereld?
ieder heeft zijn afwijking; ik ook. Ik vind m'n werk leuk en vind dat ik redelijk op de hoogte moet zijn van wat er speelt in het vakgebied EN daarbuiten. Want de buitenwereld heeft invloed op het werk wat ik doe en op mijn vakgebied.
Mijn werkveld is breed, daarin verschilt het misschien van het werkgebied van anderen. Om een indruk te geven: ik doe uitvoerende projecten, zit achterstanden weg te werken in dynamische archieven, maar geef en…
Toegevoegd door jack karelse op 6 Oktober 2010 op 10.06 — 4 commentaren
Toegevoegd door jack karelse op 29 Januari 2010 op 13.32 — Geen reacties
© 2024 Gemaakt door Marco Klerks. Verzorgd door