n 2021 is er vanuit de NVRR een DoeMee-onderzoek verricht naar de praktijk van de Wob bij provincies, waterschappen en gemeenten. Het eerste opvallende punt is dat meer dan de helft van de Wob verzoeken bij gemeenten afkomstig zijn van burgers. Zij dienen veelal een Wob-verzoek in over ontwikkelingen in hun directe leefomgeving. Uit het onderzoek blijkt verder dat niet elke gemeente het haar burgers even makkelijk maakt om een Wob-verzoek in te dienen en termijnen worden regelmatig niet…
Doorgaan
Toegevoegd door Marieke Klomp op 15 Maart 2022 op 6.57 —
Geen reacties
In 2021 is er vanuit de NVRR een DoeMee-onderzoek verricht naar de praktijk van de Wob bij provincies, waterschappen en gemeenten. Het eerste opvallende punt is dat meer dan de helft van de Wob verzoeken bij gemeenten afkomstig zijn van burgers. Zij dienen veelal een Wob-verzoek in over ontwikkelingen in hun directe leefomgeving. Uit het onderzoek blijkt verder dat niet elke gemeente het haar burgers even makkelijk maakt om een Wob-verzoek in te dienen en termijnen worden regelmatig niet…
Doorgaan
Toegevoegd door Marieke Klomp op 15 Maart 2022 op 6.30 —
Geen reacties
Vervanging en vernietiging zijn onderwerpen die leven! De bijeenkomst op 10 maart is vol. Daarom organiseert het ministerie van OCW op 14 maart een extra klankbordbijeenkomst over dit onderwerp vervanging en vernietiging.
Inschrijven kan via deze…
Doorgaan
Toegevoegd door Marieke Klomp op 7 Februari 2022 op 10.46 —
Geen reacties
Het ministerie van OCW werkt aan nieuwe wet- en regelgeving op het gebied van archieven. De Archiefwet is afgelopen najaar naar de Tweede Kamer gestuurd. Parallel wordt er gewerkt aan een nieuw Archiefbesluit en een nieuwe Archiefregeling. Het ministerie ook klankbordgroepen waarin voornemens met betrekking tot bepaalde onderwerpen in het besluit en de regeling besproken worden. In maart 2022 organiseert het ministerie van OCW weer twee klankbordgroepen. Op 7 maart over fysieke materialen en…
Doorgaan
Toegevoegd door Marieke Klomp op 24 Januari 2022 op 16.30 —
Geen reacties
Demissionair minister Slob heeft op 18 september 2021 een voorstel voor modernisering van de Archiefwet ingediend bij de Tweede Kamer. De aanpassing van de Archiefwet is nodig om ervoor te zorgen dat overheidsorganisaties ook digitale informatie goed opslaan en toegankelijk houden. Bovendien moeten zij blijvend te bewaren…
Doorgaan
Toegevoegd door Marieke Klomp op 19 November 2021 op 11.00 —
1 commentaar
De afgelopen maanden is gewerkt aan het formuleren van eisen voor duurzame toegankelijkheid van documenten in de archiefregeling. Deze voorstellen willen we graag met een jullie delen. Daarom organiseert het ministerie van OCW via WebEx op twee data een klankbordgroep:…
Doorgaan
Toegevoegd door Marieke Klomp op 12 November 2021 op 8.51 —
Geen reacties
Sinds 2016 werkt het Ministerie van OCW aan een nieuwe Archiefwet. Daarbij horen ook een nieuw Archiefbesluit en een nieuwe Archiefregeling. Op 25 maart hield het Ministerie van OCW een digitale startbijeenkomst voor de wijziging van het Archiefbesluit en de Archiefregeling. Een samenvatting is in een blog op het Kennisnetwerk…
Doorgaan
Toegevoegd door Marieke Klomp op 1 April 2021 op 17.08 —
Geen reacties
Vorige week in het VNG-magazine een artikel over de WOO:
De Wob wordt de Woo. Een verschil van één letter, maar de nieuwe Wet open overheid gaat heel wat betekenen voor gemeenten. Een cultuurverandering die gevolgen heeft voor zowel de organisatie en de techniek als de mindset van de medewerkers.
https://vng.nl/artikelen/wet-open-overheid-actief-openbaren
Over het rapport van…
Doorgaan
Toegevoegd door Marieke Klomp op 9 November 2020 op 11.19 —
Geen reacties
Van 26 t/m 31 oktober wordt de derde editie van de Data Week in Den Bosch gehouden. Juist in een tijd waar data en digitalisering zo cruciaal zijn voor de manier waarop de samenleving reageert op een ongekende crisis. Meer dan ooit zoeken we naar betekenisvol gebruik van data, naar de waarheid, objectiviteit en veiligheid. Data is niets zonder het slim toe te passen. Je kan producten voor je laten denken of je laten ondersteunen bij dagelijkse behoeften. Maar wel altijd op een verantwoorde…
Doorgaan
Toegevoegd door Marieke Klomp op 9 Oktober 2020 op 12.52 —
1 commentaar
Redactie Publiek Denken, 23 sep 2020
Hoewel digitale technologie grote voordelen kan opleveren voor overheid, bedrijven en burgers, kan het ook onwenselijke bijwerkingen hebben. Waar op lokaal niveau digitalisering raakt aan publieke belangen, is een belangrijke rol weggelegd voor de gemeenteraad, aldus het Rathenau Instituut in het rapport Raad weten met digitalisering.
Meer lezen: …
Doorgaan
Toegevoegd door Marieke Klomp op 8 Oktober 2020 op 11.57 —
1 commentaar
De Open Preservation Foundation bestaat 10 jaar en heeft daarom prijzen ingesteld voor leden die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan het vakgebied. De eerste drie prijzen zijn uitgereikt en hebben ook een Nederlands tintje: Barbara Sierman, autoriteit op het gebied van preservering, is een van de eerste drie laureaten.…
Doorgaan
Toegevoegd door Marieke Klomp op 1 Oktober 2020 op 9.47 —
Geen reacties
We are pleased to announce the publication of the findings report and anonymised raw data from the OPF digital preservation community survey.
With responses gathered from 98 organisations in 31 countries, the results provide an interesting snapshot of the digital preservation landscape today.
Martin Wrigley, executive director of the OPF, says:
“These results provide important insights into the changing needs and priorities of the digital preservation…
Doorgaan
Toegevoegd door Marieke Klomp op 28 September 2020 op 15.37 —
Geen reacties
In een nieuwe special gaat Publiek Denken in op de ambities en doelstellingen voor een succesvolle digitale transitie. Waar kan Nederland verder in blijven ontwikkelen en waar moet het accent op worden gelegd? Hoe kunnen we op een verantwoorde manier profijt halen uit de maatschappelijke en economische kansen van digitalisering?
Lees hier de special Grip op gegevens (met ook een bijdrage van het RDDI)…
Doorgaan
Toegevoegd door Marieke Klomp op 17 Juli 2020 op 10.20 —
Geen reacties
Op woensdag 1 juli hielden iBestuur en het Rijksprogramma Duurzaam Digitale informatievoorziening (RDDI) in Den Haag (Nieuwspoort) een ontbijtbijeenkomst over het thema ‘De informatiehuishouding van het Rijk in 2030’. Bij de overheid is digitale informatie goud voor de organisatie zelf, maar ook voor de samenleving. Maar dan moet de informatiehuishouding hier wel op aangesloten zijn.
Doorgaan
Toegevoegd door Marieke Klomp op 3 Juli 2020 op 11.02 —
Geen reacties
Toegevoegd door Marieke Klomp op 30 Juni 2020 op 13.12 —
1 commentaar
Het originele artikel is gepubliceerd in I-bestuur en vind je hier.
door: Frits de Jong
artikelen | 26 februari 2020
Eén van de grote ontwikkelingen binnen gemeenten is Common Ground, de…
Doorgaan
Toegevoegd door Marieke Klomp op 28 Februari 2020 op 10.30 —
Geen reacties
Toegevoegd door Marieke Klomp op 26 November 2019 op 21.14 —
2 commentaren
Column Marens Engelhard in I-bestuur 31: https://ibestuur.nl/magazine/babel
Samenwerking is zo oud als het leven zelf. Evolutie beloont samenwerking. Mieren, bijen, wolven, en ja dus ook wij, werken samen. Gangbaar is tegenwoordig om samenwerken uit te drukken in termen van ketens. De eerste pakkend beschreven ketenproblematiek was de bouw van de Toren van Babel.
Doorgaan
Toegevoegd door Marieke Klomp op 5 September 2019 op 14.15 —
Geen reacties
Een special van Publiek Denken over verschillende onderwerpen met betrekking tot de I-samenleving. Met bijdragen van onder andere Laurentien van Oranje, Gerard Drosterij, Paul Teule over slimme steden, burgerzaken 2.0 en digitale transformatie in zorg. Je kunt de special downloaden via onderstaande link:
https://specials.publiekdenken.nl/special-isamenleving-2019/cover/
Toegevoegd door Marieke Klomp op 31 Mei 2019 op 21.28 —
Geen reacties
Veilige online conversie van Word naar PDF/A-1a
Als je documenten in PDF publiceert, dan biedt het…
Doorgaan
Toegevoegd door Marieke Klomp op 25 April 2019 op 9.42 —
Geen reacties