April 2015

Blogs, discussies en video's op BREED (nieuwsbrief)

 

"What happens on the internet, stays on the internet," zo luidt een bekende waarschuwing om mensen er bewust van te maken dat zij voorzichtig om moeten springen met social media. Je kunt jaren later nog geconfronteerd worden met iets dat je in een boze, jolige of dronken bui online hebt geplaatst. Dit adagium lijkt ook te gelden voor de offline, digitale wereld, aangezien Opstelten en Teeven een knieval hebben gemaakt door opgedoken informatie die archiefwettelijk niet meer had mogen bestaan. Aan de andere kant tonen opkomende streaming-diensten zoals Meerkat en Periscope ook hoe vluchtig digitale informatie kan zijn. Je moet de informatie live "vangen" anders is het weg.

 

Ondertussen zijn wij in onze organisaties nog druk bezig met "oude" problemen zoals papieren poststromen en e-mail. Dat geeft te denken. Als informatiespecialisten moeten wij vaart maken, willen wij tijdig antwoord kunnen geven op nieuwe, opduikende informatie-technologieën. Door hergebruik van kennis en het delen van oplossingen over organisatiegrenzen heen, kan er in iedere organisatie meer bereikt worden. BREED faciliteert. Hieronder zie je welke onderwerpen in maart aan bod zijn gekomen.

 

Scannen en vervanging

Papieren informatie is inefficiënt. Het kan maar op één plek tegelijkertijd zijn en het is ontzettend kwetsbaar. Als het kwijt is, is het kwijt. Daarom willen we informatie zo veel mogelijk digitaal vastleggen. Wat nog niet digitaal is, maken we digitaal.

 

Erfgoed

Na enkele jaren verliest informatie haar waarde voor de bedrijfsvoering van onze organisaties. Het kan echter nog steeds veel vertellen over "vroeger"! Kennis over wat er is gebeurd kan ons veel vertellen over wat er nu is. De nieuwsgierige mens wil graag weten en begrijpen wat er om hem heen gebeurt. Archiefdiensten en bibliotheken zoeken alsmaar nieuwe manieren om deze kennis over vroeger aan te bieden.

 

Selecteren, bewaren en ontsluiten

Informatie kan nuttig zijn. "Kan", want daarvoor moet hij wel beschikbaar en betrouwbaar zijn. Vakgenoten treffen hier maatregelen voor door ervoor te zorgen dat de nodige informatie wordt opgeslagen en bewaard, dat "oude rommel" wordt opgeruimd en dat de gevraagde informatie uit de enorme informatieberg gefilterd kan worden.

 

Organiseren

Een goede informatievoorziening vraagt niet alleen om informatie en informatietechnologie, maar ook om professionele mensen die weten wat er van hun verwacht wordt. Dit moet goed geregeld worden, zeker wanneer er (steeds vaker) over organisatiegrenzen heen samengewerkt wordt.

 

En meer...

Het houdt niet op. Ons vakgebied is divers en in tal van thema's op te knippen. Op BREED is plek voor alle onderwerpen, mits ze uiteraard over informatie gaan.

 

 

Heb jij antwoorden? Of heb je zelf een vraag? Surf dan gauw naar www.breednetwerk.nl. Samen komen we er wel uit!

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden