Goedendag,

Ik zal me eerst even voorstellen; Ik ben werkzaam als applicatiebeheerder bij het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Ik beheer o.a. SharePoint, Corsa en de Scanstraat.

Op dit moment zijn we bezig om een uitbreiding van het vervangingsbesluit te realiseren. A.d.h.v. de "Handreiking vervanging archiefbescheiden, Archief 2020" maken we o.a. keuzes voor de inrichting van processen en infrastructuur.

Zelf hou ik me bezig met de kwaliteit van de scans, vragen die ik daarbij heb;
- Aan welke eisen moeten de scans minimaal voldoen?
- De scanner (hardware) moet periodiek technisch getoetst worden op kwaliteit, zijn er ervaringen met de "UTT-test kaart"?
- Is deze toets uberhaüpt haalbaar met bijvoorbeeld "Kodak I1440" scanners?
- Is de UTT toets nodig? Is de lat die de UTT toets legt niet veel te hoog?
- Zijn er andere ervaringen hoe dit (toetsen van scan kwaliteit) in te regelen valt?

 

Alvast bedankt voor de reacties,

 

Weergaven: 1088

Berichten in deze discussie

Dag Wouter,

Je bent niet de eerste en zult ook niet de laatste zijn met deze vragen. Toevallig geef ik onder andere over dit onderwerp ook workshops en een powerpoint daarvan kun je vinden op: https://www.slideshare.net/oosterom/ambtenaar-20-vervanging-en-het-...

Om ook enige directe antwoorden te geven op je vragen:

ja er zijn ervaringen met de UTT-test kaart, bijvoorbeeld gemeente Amsterdam / Rotterdam / Kon. Bibl. Voor kleinere gemeentes is het werken met dit soort kaarten en controles over het algemeen een brug te ver omdat - en nu komt het antwoord op je volgende vraag- je met de eventuele negatieve resultaten van zo'n test vervolgens niks kan wijzigen aan parameters en belichtingsinstellingen van de meeste documentscanners. Eigenlijk ken ik maar twee scannerfabrikanten die wel toestaan dat de scanner aangepast kan worden aan dergelijke testresultaten. Maar dan praat je over top-productiescanners in het segment boven € 20.000.

Dat wil overigens niet zeggen dat je met de Kodak I1440 niet prima archiefwaardige scans kun maken. Iedereen moet zich goed realiseren dat de norm waarnaar verwezen wordt in de handreiking, normen zijn die zijn opgesteld ten behoeve van blijvend te bewaren archiefmateriaal. Ik weet de echte verhouding niet maar dan hebben we het volgens mij niet over de 99% of nog meer van te scannen archiefmaterialen die op termijn te vernietigen zijn. Er is met een beetje affiniteit met het fenomeen digitaliseren en een goede monitor ook visueel een uitstekende kwaliteitsborging als processtap in te bedden in de normale werkroutines.

Mocht je daarbij hulp nodig hebben, dan sta ik graag ter beschikking.

met vriendelijke groet

Leon van Oosterom

www.elveo.nl

Beste Wout,

zie voor meer informatie en interactie over deze materie ook de groep subsititie/vervanging  http://www.breednetwerk.nl/group/substitutie

En je hebt vast de Handreiking al gevonden via http://www.archief2020.nl/projecten/handreiking-vervanging-archiefb....

Succes gewenst namens het team Archief 2020

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden