Archief 2020 wil helder krijgen wat overheden en archieven nodig hebben voor duurzame toegankelijkheid van hun digitale informatie. We doen dat door alle technische en organisatorische processtappen en instrumenten te inventariseren. Die gaan we dan samenbrengen in een ‘routekaart’ die inzichtelijk maakt wat je moet doen voor die duurzame digitale toegankelijkheid.

Om daarvoor de basis te leggen is op 19 november 2013 een expertmeeting gehouden met ongeveer 20 informatieprofessionals (uit de overheidsadministratie, bedrijfsleven en archiefinstellingen). Zij zien de wereld van archiefvormers en -instellingen in elkaar schuiven. De experts pleiten er dan ook voor om over organisaties en instituties heen te gaan denken vanuit functies en rollen.

Het meeste werk ligt daarbij aan het begin van de keten, bij de vorming van informatie. Er is behoefte aan gezamenlijke standaarden voor de gehele informatieketen, aan regie op die keten en aan beter contact met stakeholders zoals proceseigenaren en ICT’ers. Bestuurlijke agenda’s en opgaven zoals de komende “drie decentralisaties” zijn mooie aanknopingspunten.

We blijken al veel elementen voor de ‘routekaart’ te hebben. Maar tijdens de expertmeeting kwamen ook belangrijke lacunes naar boven. Zo hebben we bijvoorbeeld nog een wereld te winnen waar het gaat om de vaardigheden en kennis die archivarissen en andere informatieprofessionals in positie brengen als partners van de digitale overheid. Met dat inzicht gaan we aan de slag om praktijkgerichte kennis te ontwikkelen en te delen. De doorontwikkeling van het toepassingsprofiel metagegevens is door Archief 2020 al opgepakt op basis van de voorzet die is gegeven door WVI. Begin 2014 gaan we met de overheden aan de slag met de (referentie)architectuur.

Nou is de vraag wat er nog meer op de route kaart thuishoort om duurzame toegankelijkheid te helpen verklaren voor vormers en beheerders? Graag horen we suggesties die helpen een bruikbare routekaart te ontwikkelen waar overheid en archiefsector constructieve stappen mee kunnen zetten.

Weergaven: 375

Berichten in deze discussie

@dirk-jan, een belangrijk vraagstuk breng je te berde. is het mogelijk dat we een verslag krijgen van de meeting ?

Schot voor de boeg:

Actoren verbinden zoals KING, VNG, BRAIN, IPO
Werelden verbinden ICT, DIV, Archiefdiensten, gemeenten, Gr, provincies, ministeries
Sense of urgency boodschap brengen aan Ministers, portefeuillehouders, secretarissen, b.v. Een nieuwe Nup bouwsteen ?

Doelen moeten haalbaar, realistisch en schaalbaar zijn.
Communicatie duidelijk taalgebruik, iedereen moet de taal begrijpen (geen eigen jargon )
Kennis inbedden in eigen organisaties
Kennis en vaardigheden verbeteren en vernieuwen
Kennisdeling in de breedste zin van het woord, ook met bedrijfsleven
Archiefdiensten zijn geen probleemeigenaar

Kosten inzichtelijk maken

Nieuwe basis ICT architectuur voor de gehele informatieketen
digikoppelingen dms/RMA en zaaksystemen
Handreikingen die duidelijk en niet vrijblijvend zijn (metadata, bestandsformaten, migratie)
Onderzoek naar cloudmogelijkheden en open data

Dat verslag vraag ik voor je na.

Dank voor je uitgebreide schot voor de boeg. 

Denk eraan dat er ook ZBO's zijn die er mee moeten werken. Die hebben lang niet altijd een afdeling DIV omdat ze te klein zijn voor een hele afdeling. Bij veel handreikingen wordt uitgegaan van een organisatie met een afdeling DIV met bijbehorende kennis. Deze moeten uren en kennis inhuren om projecten te realiseren en het moet voor hun ook controleerbaar zijn of de ingehuurde kracht levert wat de bedoeling is.

Ik heb zelf een solofunctie (ik doe alles behalve de post en dossiervorming) en moet dan vaak dat soort documenten eerst leesbaar maken voor andere betrokkenen binnen de organisatie. Archieftechnisch kan ik ingehuurde krachten wel controleren, maar de andere leden van de projectgroep moeten ook een mening kunnen vormen en begrijpen waarom ik bepaalde eisen stel of iets afkeur.

 

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden