Zojuist nog een nieuwtje ontdekt: in de wijzigingsartikelen (9.51) van de Woo staat een wijziging van de beperkingen op de openbaarheid bij overbrenging. Artikel 15 lid c spreekt niet langer van onevenredige bevoordeling of benadeling van (natuurlijke of rechts-)personen, maar alleen nog van benadeling van een ander belang dan eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer of belang van de Staat of bondgenoten. Daarbij is milieu-informatie uitgezonderd, die mag dus niet worden beperkt, ook al zijn de andere beperkingsgronden aanwezig.

Ik weet niet of er vaak gebruikt werd / wordt gemaakt van het 'oude' artikel 15c.? 

Ik ben benieuwd naar de effecten.



 

Weergaven: 582

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

@Tineke, bedankt voor het actief melden van alle ontwikkelingen. In de praktijk wordt er al zo gewerkt, veiligheidsaspecten worden bestudeerd evenals de beperkingen in het kader van de WBP.

Ik heb wel een vraag in dit verband, wie zijn bondgenoten, de andere lidstaten van de EU ?

Een beperking, die niet genoemd wordt, bij overbrenging is het auteursrecht.

@Yvonne, dank voor de toelichting. Jouw voorbeelden gaan denk ik over art. 15 a. en b.? Ik neem aan dat  auteursrecht nu onder het (bestaande) artikel 15c Archiefwet wordt geschaard? Kent iemand ook nog andere voorbeelden voor deze 'rest'categorie?

Voor de nieuwe situatie: ik kan me ook voorstellen dat het auteursrecht een belang is dat niet benadeeld mag worden? Apart noemen is overigens wel duidelijker. Het belang waar het nieuwe artikel van spreekt kan misschien iets zijn als 'openbare orde en veiligheid'?

Helaas heb ik geen antwoord op je vraag over de bondgenoten. Misschien kan het NA (@Bodien Abels, senior adviseur strategische openbaarheid) dit misschien aangeven?

@Yvonne, Zojuist lees ik de Principles of Access to Archives. Daar lees ik dat de toegang tot auteursrechtelijk beschermd materiaal niet onder de Principles valt, omdat wel toegang toe is (ondanks de beperkingen op vermenigvuldiging). Dat klopt natuurlijk, dat had ik me gisteren niet direct gerealiseerd. Dus het zou in Nederland dan ook niet onder artikel 15 moeten vallen, dat wil dus zeggen: geen beperkingen op openbaarheid vanwege auteursrecht.

@Tineke, dank, fijn weekend.

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden