NETWERK VOOR DE INNOVATIEVE INFORMATIEWERKER
Vandaag is de nieuwe Agenda Digitale Overheid (NL DIGIbeter) bekend gemaakt. Uiteraard wordt hierin - net zoals in haar voorgangers - met geen woord gerept over "duurzame toegankelijkheid" of enige andere term dat daar tegenaan ligt. Dat betekent echter niet dat in deze overheidsbrede ambitie geen werk en geen verantwoordelijkheid ligt voor ons informatie- en archiefprofessionals!
Deze agenda zal na de recessen op menige bestuurstafel komen te liggen. Willen wij erin slagen om een brug te slaan tussen ónze belevingswereld (duurzaam toegankelijke archiefbescheiden die in goede, geordende en toegankelijke staat dienen te verkeren) en die van onze bestuurders en ICT-afdelingen (de agenda), dan zullen wij in hún woorden uit moeten kunnen leggen hoe wij kunnen bijdragen aan de gestelde doelen.
Ik nodig dan ook alle vakgenoten uit om de agenda mee te lezen en op zoek te gaan naar de kansen. Hoe kunnen wij bijdragen aan de beschreven ambitie? Deel hieronder de kansen die je gespot hebt, zodat we van elkaar kunnen leren en elkaar kunnen inspireren.
Alvast bedankt! ;-)
Tags:
Voor het archiveren bestaan al (voldoende) voorschriften.
Voor duurzaam archiveren is echter ook ICT kennis nodig, alles op een CD/DVD/HD zetten is maar beperkt, de informatie gaat in de tijd langzaam verloren en zal dus regelmatig "ververst" moeten worden.
Ook is het (zeker met het oog op de toekomst) verboden om te archiveren in een gesloten formaat, het is niet voor niets, dat het rijk voorschriften heeft m.b.t. goedgekeurde open-standaarden, zoals PDF en ODF voor dit doel.
Zelfs overheden onderling en overheden naar burgers, dienen zich in het data verkeer aan de openstandaard regels te houden.
Helaas ken ik een paar overheden, die nog steeds documenten in gesloten-standaarden, als DOC en DOcx, aanbieden op hun website, maar nu dwaal ik af, vrees ik :-)
Dag Marco,
Om te beginnen is het een "agenda beïnvloeding moment".
De Agenda van de VNG archiefcommissie is wellicht een 1e stap. (politiek bestuurlijk)
De VNG is politiek bestuurlijk ook weer opgedeeld in regio's misschien kan het ook daar op de agenda komen?
Via de aandacht aldaar komt het automatisch op de bestuurlijke agenda van (gezamenlijke) gemeenten.
IPO en unie van waterschappen heb ik nog geen platform voor.
Misschien het Waterschapshuis?
Grote kans biedt de Wet Open Overheid met het zogenaamde documentenregister. Het is helaas niet zo dat hetgeen wat in de Archiefcommissie VNG besproken automatisch op de bestuurlijke agenda staat. Wat dat betreft heeft de commissie Informatiesamenleving meer invloed. Ik zie ook kansen in de taskforce Samen Organiseren.
Het denken over duurzame toegankelijke informatie is meer dan een e-depot en dat e-depot kent ook zijn beperkingen wanneer we over data spreken. (link) . Feitelijk is de landelijke kennisontwikkeling een onderbelicht hoofdstuk, dat terwijl dat wel de basis moet vormen. We kunnen kennis met elkaar delen, maar het moet ook ontwikkeld worden.
© 2024 Gemaakt door Marco Klerks. Verzorgd door