Het is zeker tien jaar geleden dat ik voor het eerst hoorde over het begrip keteninformatie tijdens een lezing van Jan Grijpink. Kenmerk zo vertelde Jan dat niemand eigenlijk verantwoordelijk is voor de informatie in de keten. In de praktijk lijkt dat inderdaad te zijn gebeurd, maar toch willen wij bij de overheid dat de informatievoorziening kan worden verantwoord.
Afgelopen jaren zijn we in een rollercoaster terecht gekomen wat verantwoordelijkheden betreft bij samenwerkingsverbanden, cloud, privatisering, you name it, die worden helaas vooraf vaak niet worden benoemd. Artikel 40 van de Archiefwet heeft vrijwel geen betekenis. Het lijkt dat profetische woorden van Jan Grijpink bewaarheid zijn geworden. Maar eigenlijk willen we dat niet, het ICTU heeft daar nog niet zo lang geleden over gerapporteerd.
Ondertussen zijn er vele nieuwe organisaties ontstaan, die we tien jaar geleden nog niet kenden, de omgevingsdiensten bijvoorbeeld. In deze diensten zijn niet alleen taken van gemeenten ondergebracht, maar ook van de provincie. De rol van de provincie wordt vanaf 1 januari 2016 versterkt daar de BZRO taken vanuit gemeenten naar de provincies worden overgeheveld. En dan sta je op de werkvloer wel even te kijken. Welke selectielijst gaan we hanteren, die voor de provincie of toch die voor gemeenten ? Het bericht bereikte me dat een omgevingsdienst de provinciale selectielijst hanteert voor de werkprocessen provincie en de gemeentelijke voor de overige.
Voor de nieuwe lijst staat de harmonisatie tussen provincie en gemeente nog op het programma. Geen overbodige luxe, gelijk waterschappen en rijk meenemen ?
Gerelateerde blog: Keuze gemeentelijke of provinciale lijst bij omgevingsdiensten 2012.