NETWERK VOOR DE INNOVATIEVE INFORMATIEWERKER
Expertsessies digitaal berichtenverkeer - BREED - over de grenzen v...
Tijdens de afgelopen herfst werden expertsessies bij het ACOI gehouden over de archivering van tekstberichten. Op 19 mei 2022 vond een debat plaats in de Tweede Kamer, waarin minister-president Rutte bevraagd werd over het nieuws dat hij dagelijks sms’jes verwijderde van zijn mobiele telefoon. De minister-president heeft tijdens het debat aangekondigd dat een advies wordt gevraagd aan het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding. Het Adviescollege werkt momenteel aan dit advies en betrekt daarbij inzichten uit de wetenschap, de overheid, (archief)toezicht, bedrijven en belangengroepen.
De centrale vraag van het advies is welke consequenties het gebruik van digitaal berichtenverkeer als sms, WhatsApp en Signal heeft voor de toepassing van de Wet open overheid en de Archiefwet. Berichtendiensten maken efficiënte en snelle communicatie mogelijk, juist voor sleutelpersonen in het openbaar bestuur. Tegelijk is het een uitdaging om informatie die hierbij wordt gewisseld duurzaam toegankelijk te houden, zodat op een later moment kan worden nagegaan hoe besluiten tot stand zijn gekomen.
In het advies zal het Adviescollege ingaan op maatschappelijke, bestuurlijke, organisatorische, technologische en juridische aspecten, en zoveel mogelijk aansluiten bij ervaringen uit de praktijk en de laatste stand der techniek. We betrekken hierbij de inzichten en kennis van experts uit de wetenschap, het toezicht, van archivarissen, de overheid, experts op het gebied van digitale technologie en van belangengroepen.
Het is nu wachten op het advies. Tijdens een van de sessies was ik aanwezig en ik wil mijn leermomenten met jullie delen. Voor de meeste leermomenten verwijs ik naar het uitgebreide verslag.
Tekstberichten archiveren kost per medewerker en per telefoon 36 tot 58 uur.
Zylab werkt ook voor 50 gemeenten, zoeken en vinden. Dit bedrijf neemt de werkzaamheden dan over.
Het belang van kanaalsturing, WhatsApp is nu geen formeel kanaal, denk in dezen aan de implementatie van de WMEBV.
Bij het Rijk is er een handboek personeel, waarin staat dat telefoons altijd uitgelezen kunnen worden. Bij (veel) gemeenten is dat niet zo duidelijk en vooraf geregeld.
Dan voor mij de belangrijkste tip: documenteer/log je zoek en vindmethode. Wanneer informatie niet gevonden kan worden, moet je kunnen aantonen dat je wel een inspanning hebt geleverd
Tot slot, de meeste medewerkers uit de informatieverwerking waren over het algemeen niet positief over het archiveren van tekstberichten. Veel Inspanning, relatief weinig resultaat zonder contextinformatie. App, beter van niet.
Tags:
© 2025 Gemaakt door Marco Klerks. Verzorgd door