Waardengedreven digitaal transformeren bij de provincie Noord-Brabant, archivering ?

Bij de ene organisatie wordt het data gestuurd genoemd, de andere noemt het informatie gestuurd ook wel data gedreven. Hoe het ook wordt genoemd, feit is dat steeds meer organisaties werken met data. Zo ook de provincie Noord-Brabant, die het waardengedreven digitaal transformeren noemt.

Er wordt eerst een datavisie ontwikkeld, ook niets nieuws onder de zon. Wat ook niet nieuw onder de zon lijkt te zijn dat alleen privacy (AVG) en informatiebeveiliging als aandachtspunten worden benoemd, maar archivering hoe beheren we die data geheel niet wordt genoemd. Uiteraard wordt ook ingegaan op de IT architectuur en de ethische waarden.

Wie komt dit gebrek aan bewustzijn over het beheer ook tegen in je eigen organisatie ? Die data zullen ook moeten worden vernietigd en toegankelijk blijven.

Je vindt meer informatie onder punt 4.4. van de Statenagenda.

Weergaven: 373

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Story of my working life....

Zijn er uberhaupt organisaties waar dit bewustzijn over de volle breedte wel is geland?

niet zo somber!

Wouter Verdaas zei:

Story of my working life....

Zijn er uberhaupt organisaties waar dit bewustzijn over de volle breedte wel is geland?

Jack, ik kom ook bij gemeenten die beweren geen enkele data te beheren, bewustwording is echt nodig. Ik deel de mening van Wouter, ook wat de omgevingswet betreft.

nou, dat is wel eerlijk als ze beweren geen enkele data te beheren :-)

Verder ben ik het met jullie eens, hoor!

Yvonne Welings zei:

Jack, ik kom ook bij gemeenten die beweren geen enkele data te beheren, bewustwording is echt nodig. Ik deel de mening van Wouter, ook wat de omgevingswet betreft.

Gelukkig zie ik in mijn eigen organisatie langzaam wel wat verbeteringen optreden! Dat is zeker positief! Maar je moet mensen blijven wijzen op archiveringsvraagstukken en hoe belangrijk dit is. Het is een kwestie van blijven herhalen! Ondanks de kleine stapjes voorwaarts hebben we nog een hele hoop ontwikkelingswerk te doen! Blijf ik ook nog voorzien van werk ;-)

Burger eigen databaas zou een oplossing kunnen zijn, maar dat zal ook weer de nodige uitdagingen voor ons meebrengen schat ik zo in. 

Ik ben recent een project/opdracht gestart bij een gemeente om een beheerdocument voor informatiegebruik op te stellen in het sociaal domein. Daarbij praten we minder in termen van analoog/digitaal, archief/selectie/metadata en dossier/zaak maar meer in data/proces/toegang/veilig/effectief. Hierbij proberen we aan te sluiten bij de strategische visie of het informatiebeleid (voor zover die aanwezig zijn, bewustwording en implementatie daargelaten).

Dit product zal niet nieuw zijn maar is dat misschien een lichtpuntje in deze tunnel?

Bij het sociaal domein zie je steeds meer documenten verschijnen op dit gebied zoals recent over de gegevensuitwisseling. De AVG dwingt meer tot nadenken: https://www.programmasociaaldomein.nl/documenten/publicaties/2020/0...

Komt bekend voor. Wat jullie ook bekend voor zal komen is bewustzijn bij gemeenschappelijke regelingen. Zo is er in mijn omgeving een juridische dienstverlener die zelfs beweerde dat de Archiefwet niet van toepassing is vanwege "een clausule in de Archiefwet" (maar konden niet welke noemen). Op zich niet bijzonder dat een private partij niet op de hoogte is maar onze partner was de eerste gemeentelijke organisatie die vragen stelde hierover...

Artikel 40 Archiefwet. 

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden