Vraag: hoe staat het kwaliteit van documenten in het archiveringssysteem bij gemeenten?

Voor mijn afstudeerscriptie Archiefwetenschap ( aan de Universiteit van Amsterdam ) ben ik bezig met een onderzoek naar de kwaliteit van de – nog niet overgedragen- archiefbescheiden bij de gemeentelijke overheden. Directe aanleiding van dit onderzoek zijn de rapporten van de Algemene Rekenkamer (zoals ‘Informatie op Orde’ en ‘Dementerende Overheid’) waaruit blijkt dat de situatie van de huidige digitale records (in allerlei vormen)op rijksoverheid zorgwekkend is. Hierdoor rees bij mij de vraag hoe de kwaliteit van het nog niet overgedragen aarchief bij de lagere overheden is, in het bijzonder de gemeentelijke overheid.  In mijn onderzoek richt ik me voornamelijk op de vraag hoe de kwaliteit is van het niet overgedragen archief vanaf  ca. 1990 tot 2010: hoe blijvend volledig, authentiek, betrouwbaar, toegankelijk, beschikbaar en leesbaar  zijn de niet overgedragen bestanden? Al zoekend ben ik verschillende ontwikkelingen tegengekomen die een rol spelen op gemeentelijk niveau, zoals het NUP,  KING, NORA, GEMMA, zaaksgewijs en procesgewijs. 

Ik ben zelf niet werkzaam binnen een gemeente, dus  deze ontwikkelingen zijn nieuw voor mij. Ik vraag me af:  wat betekenen de ontwikkeling van het NUP etc. concreet  voor een informatie- en archiveringssysteem / informatiehuishouding  en archiefvorming binnen een gemeente?  

Of: Zijn er binnen het NUP bepaalde  'hoofdrichtingen' of tendensen binnen de Nederlandse gemeenten aan te wijzen?

Hoe volledig, authentiek, betrouwbaar, toegankelijk, beschikbaar en leesbaar zijn de records zijn die bij NEderlandse gemeenten zijn gevormd in de periode 1990-heden ?

Zijn er bepaalde toonaangevende onderzoeken die ik kan bekijken? ( zoals bijvoorbeeld het recente LOPAI-rapport Verslag van de provinciale archiefinspecteurs in Drenthe, Fryslân en Groningenover 2009?? )

met vriendelijke groet,

Cora


Weergaven: 260

Hierop reageren

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden