De vliegramp met de MH17 staat in ons aller geheugen gegrift. Op 17 juli 2014 is vlucht MH17 (Malaysia Airlines) neergehaald boven Oost-Oekraïne. Het vliegtuig was op weg van Amsterdam naar Kuala Lumpur. Aan boord bevonden zich 283 passagiers en 15 bemanningsleden. Onder de passagiers waren 196 Nederlanders.

De overheidsinformatie over de MH17 is zo snel mogelijk 'veilig' gesteld. Het was CDA kamerlid Pieter Omzigt die in maart 2016 hierover een  motie indiende  (Kamerstuk 33 997, nr. 73), waarbij het kabinet is verzocht om informatie, ongeacht de vorm, rond het neerhalen van vlucht MH17 voor later beschikbaar te houden door al het materiaal te inventariseren en goed en duurzaam te bewaren en beheren. In de motie wordt de algemene rijksarchivaris de opdracht gegeven om een apart archief op te zetten, alsmede een index voor al het M17-materiaal.

Op 6 juli zijn de kamerleden geïnformeerd over de stand van zaken middels een kamerbrief.

Het project om alle informatie te verzamelen en te bewaren heeft de titel Blijvend geheugen nationale crisis MH17 gekregen.

Projectplan_Blijvend_in_ons_geheugen__nationale_crisis_MH17.pdf

Dit is een bijzonder voorbeeld hoe hotspots tijdens selectie en vernietigingsprocedures kunnen opereren. Heb je zelf voorbeelden deel ze gerust.

Weergaven: 463

Hierop reageren

© 2025   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden