Visie SOD-Opleidingen; Consequentie 2: De recordmanager als tactisch beheerder

Deel 7 uit de visie van SOD-Opleidingen ‘Op zoek naar waardevolle informatie’ die we hier ter discussie voorleggen.

De afgelopen maanden is SOD-Opleidingen bezig geweest met het ontwikkelen van een visie op de ontwikkelingen in het vakgebied. Onder met motto ‘Van Analyse via Discussie naar Visie’ plaatsen we de voorlopige visie in 7 delen op diverse social media sites.

Na de 5 principes (zie eerdere postings op deze website) is het tijd voor de consequenties. Wat betekent deze visie nu voor de (voormalig) Div'er; de Informatiemanager of de Recordmanager

Informatie legt onder andere het verloop van processen vast, zodat verantwoording daarover mogelijk is. Om optimale procesondersteuning te kunnen bieden, beheert de recordmanager de relatie tussen informatie en proces.

Om informatie bruikbaar te maken voor derden (collega-ambtenaren en/of burgers) is het nodig informatie zorgvuldig te beschrijven in de vorm van metagegevens. Metagegevens beschrijven andere gegevens en maken van inhoud (content) betekenisvolle inhoud (informatie). Metagegevens dienen herleidbaar zijn tot gestandaardiseerde begrippen (thesaurus) en specifieke rollen. De gegevens geput uit de authentieke basisregistraties zijn hierin leidend. Daarnaast schrijdt ook ‘de techniek voort’ op dit onderwerp. Automatische toekenning en herkenning is reeds toepasbaar en meer en meer een gestandaardiseerd ‘iets’.

De recordmanager, in ‘goed Nederlands’ de gegevensbeheerder, kent de inhoud en heeft inzicht in de kwaliteit van gegevens. De recordmanager richt de beschikbaarheid van de gegevens in aan de hand van de modellen van de basisregistraties (wat gaat erin) en de eisen van de organisatie (wat moet eruit). Nauwkeurigheid, initiatief nemen en kwaliteitsbewaking zijn vanzelfsprekendheden voor de recordmanager.

Weergaven: 341

Hierop reageren

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden