Vervangingsbesluit bestemmingsplannen, van digitaal naar analoog ?

In maart 2009 plaatste ik voor het eerst een bericht op dit netwerk over de beoogde digitalisering van bestemmingsplannen.

De Wet WRO trad daarna in januari 2010  in werking. Voor en nadat de wet in werking trad, werden de problemen rondom de archivering gesignaleerd:

Het voert te ver om alle bijdragen over dit onderwerp op een  rijtje te zetten. Feit is dat digitale bestemmingplannen niet in bestaande applicaties kunnen worden gearchiveerd en dat de netwerkschijf het alternatief vormt. Echt duurzaam kan deze oplossing niet genoemd worden. Met het oog om de nieuwe omgevingswet 2018 is het de vraag of voor de periode 2010-2017 nog een duurzame archiveringsoplossing op de markt gaat komen.

Voor zover bekend loopt er geen enkele pilot om te onderzoeken hoe deze informatieobjecten in een e-depot kunnen worden opgenomen en beschikbaar gesteld anders dan RO -online.

Sommige gemeenten printen de digitale versies uit en bewaren ook een analoog exemplaar. Is dit de oplossingsrichting voor de duurzaamheid van deze informatie ? Een vervangingsbesluit nemen om de digitale plannen te vervangen door analoge ? Dat lijkt weer niet reel wegens de uitwisseling met de Raad van State.

Deze problematiek vraagt om een landelijke oplossing en moeten we zien te voorkomen met de nieuwe omgevingswet 2018.

Weergaven: 1214

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Jean-Luc, dan kom ik een keer bij jou langs om dat te zien. Ik ken alleen maar gemeenten, die netwerkschijven benutten. Ik ben niet dagelijks met het e-depot bezig, maar de beschikbaarstelling is volgens mij nog niet voor alle bestanden ingevuld.

@Yvonne: Wij gebruiken de open netwerkschijven enkel voor correspondentie, niet voor de plannen zelf.

Dat een applicatie als RoBeheer, AutoCAD, Autovue of andere bestemmingsplanapplicatie/viewer de bestanden op een locatie "op schijf" opslaat, betekent niet gelijk dat daar mee gefriemeld kan worden. Uiteindelijk staat een DMS ook "op een schijf". De oplossing die Jean-Luc beschrijft is wel de mooiste, maar erg lastig, omdat een DMS net als een e-depot niet zomaar allerlei soorten bestanden kan openen.

Wat ik mede probeer duidelijk te maken is dat je het begrip "netwerkschijf" niet zo simpel kunt benaderen als dat jij hierboven doet.

Voor sommige bestanden heb je nou eenmaal een specifieke applicatie nodig om te openen en ook de gehele context te bekijken. Het e-depot zoals het er nu voor staat moet volgens mij nog heel wat opgekalefaterd worden om dat (allemaal) te kunnen.

@Mike, dank voor je reactie. RO beheer e.d. hebben geen archiveringsfunctie en opname in het huidige DMS is niet mogelijk. Mijn bijdrage heb ik vooral geschreven om nog een keer aandacht te vragen voor de volgende zaken:

- Leer van de foute aannames bij de wet WRO en omgevingswet 2010 en voorkom die met de omgevingswet 2018

- Kom met een landelijke archiveringsoplossing 2010-2017 ook richting e-depot, daar is echt nog een wereld in te ontdekken en te ontwikkelen, incl. beschikbaarstelling.

Misschien dat de vraagstelling niet voor jullie herkenbaar is, maar helaas voor anderen wel.

Dit onderwerp baart zorgen voor de legacy vanaf 2000 tot vermoedelijk 2018 en nog wel wat verder. Ik ben benieuwd wat opvatting/oplossingsrichting advies is van meerdere verschillende oplossingen en van gemeenten RO-afdelingen die opdrachtgever zijn van deze digitale bestemmingsplannen naar de verschillende architectenbureaus.

De idee dat het vanaf 2010 pas speelt komt wellicht omdat dan de digitale versie als verplichte versie geldt. Ik mik met 2000 op de eerder aanwezige digitale versies die toegankelijker zijn en nog op vele schijven bij gemeenten beschikbaar zijn dan de papieren versies. Bovendien kunnen die oudere versies wellicht al ge-ingest zijn bij e-depot houders. Ik denk daarbij bijvoorbeeld aan de gemeente Putten, die Ceelo daarop al in de praktijk heeft uitgeprobeerd?

Wellicht dat de 11 software leveranciers die tmlo hebben ondertekend hierop kunnen reageren, want die dragen tmlo (archivistische metadata) een warm hart toe. Die opvattingen lezen we ook graag in deze discussie terug.

@Yvonne: Archief 2020 heeft dit dossier al een tijdje liggen, die koe bij de hoorns vatten we graag op met betrokken archivarissen, zorgdragers/verantwoordelijken en informatiebeheerders samen op. Een workshop met enkele kandidaten van een dagdeel kan hierin een onderdeel zijn.

Belangstellenden kunnen zich hier melden of een mail zenden aan andre.plat@nationaalarchief.nl

Nog een vraag over autoview, is dat een duurzaam toegankelijk (duto/kido) beproefde oplossing, ik zie free download opties op het web staan, echter oracle 'farm' is solide, vaak kostbaar en niet bij alle gemeenten eenvoudig beschikbaar te maken: of ondersteunen meerdere dms-en en zaaksystemen de views op dwg bestanden?

Hoe mooi om hier ook wat meer over experimenterende en explorerende oplossingsrichtingen te vernemen uit meerdere hoeken en deelnemers, naast de  'usual suspects'. Kortom kunnen we deze vraag 'pushen' naar een breder forum....ik denk aan img 100.000+ pleio.

Ik reken op een tsunami aan reacties op de oproep van Yvonne: hulde voor de oproep!

 

nee, papier uitdraaien is (omgekeerde) vervanging vanaf 2010. Volgens mij is een papieren versie ook beperkter in functionaliteit. 3-d animaties zijn ook prettiger te archiveren dan eventueel voorkomende fysieke opstellingen van karton of hout, die ik ook wel in archiefkelders heb aangetroffen. 2 D pints op papier is net als veel papier 'obstructie'.

@Jean-Luc, de vraag omdraaiien is niet hetzelfde als de vraag beantwoorden, ik ga ervan uit dat je met je opmerking aan mijn adres even denk/uitzoektijd neemt voor het beste antwoord op die vraag. Ik meen het oprecht met mijn vraag: want ik ken het onvoldoende en hoop echt dat er een serieus antwoord op komt. 

Enkele opmerkingen vanuit het Houtense, uit een presentatie over archiveren van bestuurlijke plannen:
 
• Ons DMS (Corsa) leest ook geen GML bestanden;
• Van de diverse bp bestandextensies wordt een ZIP bestand gemaakt;
• Bij het pakket DigEplan is een aparte module GML viewer verkrijgbaar;
• Het ZIP bestand met TMLO metadata hangen we aan ons RMA/DMS
• Met de GML viewer van DigEplan kunnen o.a. raadsleden, burgers bestanden uit ons DMS bekijken (schermafdrukken)
• Wat doen met oude (digitale/papieren) bestemmingsplannen:
– Archiefbeschrijvingen maken niet op basis van de TMLO maar op basis van ISAD(G) en ISAAR(CPF), voorbeeld ISAD beschrijving met MyCorsa/Abis
• Afspraken met e-Depot beheerder o.a.:
– Is ons e-Depot in staat om GML e.a. bestanden te openen?
- Niet, dan kunnen we gebruik maken van onze Enterprise versie van DigEplan

Misschien kan ik ook een positief geluid laten horen ? Archief 2020 pakt dit landelijke vraagstuk op.

Roxit heeft inmiddels ook een archiveringsmodule Dezta voor bestenmingsplannen.

Yvonne, wij willen onze bestemmingsplannen centraal archiveren in ons DMS en niet in een lokaal archief zoals Dezta van Roxit.

Hans, Neem contact op met Andre Plat.

@Hans: Ja, want anders wordt overdragen ook weer lastig(er).

En waar haal ik alle gerelateerde zaken dan nog bij elkaar?

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden