Hier kan ik me in vinden: durf te vernietigen!

Erik Prins, VNG-Commissielid Archieven en Gemeentesecretaris Lisse, pleitte voor het opzoeken van de eenvoud. “Gemeenten moeten kwaliteitsbewaker worden van de overheidsinformatie die er voor hen toe doet.” We moeten volgens hem nog radicaler denken dan Arre Zuurmond, die een groot fan is van weggooien. Zijn advies: niets bewaren, tenzij de informatie aan bepaalde kwaliteitsvoorwaarden voldoet. “Denk radicaler om de Woo werkbaarder te maken.” Gevraagd naar zijn reactie op het meerjarenplan BZK/OCW, gaf hij aan dat gemeenten vooral behoefte hebben aan een handelingsperspectief. “We willen de urgentie van de informatiehuishouding op de agenda van gemeenten krijgen, maar dan moet er wel één manier van werken worden gekozen.”

Vernietigen, vernietigen, vernietigen

De discussie ging vervolgens over durven kiezen en durven vernietigen. Berendse: “Veel informatie zit beheerd en onbeheerd in verschillende systemen. Politici en ambtelijke leiding zijn onzeker over wat ze kunnen vernietigen, ook omdat ze niet weten of iets ooit nog nodig is. Dat moet stoppen. De pijplijn is volledig dichtgeslibd. We houden elkaar in gespannen verwachting of iets weg mag of niet. We moeten kiezen op basis van archiefwettelijke procedures en dan vernietigen, vernietigen, vernietigen.”
Eenhoorn merkte op dat wat niet wordt bewaard, ook geen risico’s bevat voor privacy of veiligheid. 

Weergaven: 157

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Hear, hear. Erik Prins heeft zitting in de VNG archiefcommissie. Wat mij betreft zou het bewustzijn dat archivering en daarmee vernietiging mede de basis vormt voor privacy en informatiebeveiliging nog wel meer bekendheid mogen. 

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden