NETWERK VOOR DE INNOVATIEVE INFORMATIEWERKER
Stel als organisatie hebben wij een positief subsitutie besluit ontvangen van GS van Utrecht voor permanent te bewaren documenten. Alle documenten worden na digitaal gearchiveerd te zijn direct vernietigd.
Er is nog geen backup gemaakt.
Ik vraag mij dan af moet je onze computerruimte dan zien als een archiefbewaarplaats of is de status archiefruimte voldoende?
Wie heeft hier een antwoord op.
Groet
Hans Dekker
Tags:
Logischerwijs is het dan een archiefbewaarplaats.
Het is alleen een archiefbewaarplaats als de ruimte bij of krachtens de Archiefwet 1995 als bewaarplaats is aangewezen. Dat lijkt me hier niet het geval.
Arjan de Vries zei:Logischerwijs is het dan een archiefbewaarplaats.
In het geschetste geval is de computerruimte een archiefruimte. Als het aspect overbrenging aan de orde komt moet je gaan denken aan een archiefbewaarplaats, maar dat hoeft niet diezelfde computerruimte te zijn. De archiefregeling geeft regels voor archiefruimten en voor archiefbewaarplaatsen. De eisen zijn deels op het beheer van niet digitale archiefbescheiden gericht. vandaar de verwijzingen naar alternatieve normen.
Maakt het wat uit hoe je het ‘beestje’ (opslagomgeving) noemt, als de processen (beheersomgeving) op basis waarvan digitale informatie wordt beheerd – blijkbaar - niet op orde zijn…
@Arjan:
Volgens mij zijn we het in de praktijk met elkaar eens, omdat ik nauwelijks praktische verschillen mbt de inrichting van een digitale archiefruimte of -bewaarplaats (zeker als er geen backup is). Qua bouw zou er wel eens een verschil kunnen zijn, net zoals er nu in de papieren situatie een verschil is. Kijk maar naar de brandwerendheid van de muren. En dat scheelt aanmerkelijk in de kosten.
@Ton:
Dat zou dus ook het belang kunnen zijn voor organisaties om het in deze situatie een archiefRUIMTE te laten zijn: de kosten. En archiefwettelijk hebben ze vermoedelijk gelijk.
© 2024 Gemaakt door Marco Klerks. Verzorgd door