"... ik zou op dit moment niet graag in de schoenen staan van diegenen, die dít voor de toekomst moeten ontsluiten...." schrijft David de Beer op Google+, daarom dacht ik aan de 'discussies' in deze groep. Volgens mij is al vaker aangeduid door o.a. Ingmar dat je om (een deel ?) van de digitale documenten in de toekomst toegankelijk te kunnen houden je de software er bij nodig hebt en dus ook moet opslaan. In dit voorbeeld is dat zeker het geval !

- Adaptieve webserver verandert leesgedrag, TU/e-promovendus dient online proefschrift in;
- TU Eindhoven accepteert proefschrift op tablet.

Het verschil met de voorbeelden uit eerdere discussies is dat het om dynamische documenten / een dynamisch document gaat dat zich voor iedere lezer anders presenteert. Daarmee wordt nog duidelijker dat je de onderliggende / ondersteunende software mee moet archiveren. Of zie ik dat verkeerd ?

 

Gerelateerd
- SharePoint en archivering op langere termijn;
- Speel-en-deelsessie over het bewaren van websites;
- D-Lib Magazine over webarchivering - maart / april 2012 (zie ook daar 'gerelateerd');
- Reocities - De reddende engel van Geocities als (digitaal) culturee....

Weergaven: 577

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Dat is een interessant bericht Joost. Daar ga ik morgen en overmorgen eens op studeren. Dank je.

Dat vind ik ook. Ik ben benieuwd naar jouw bevindingen Ingmar ?

Ik heb er vandaag een stukje over geschreven, maar dat waren nog vooral omtrekkende bewegingen: Ik lees, ik lees wat jij niet leest (1)

Mooi stuk Ingmar ! En dat tweede : Ik lees, ik lees wat jij niet leest (2) ook ! Ik vind het een goed idee om Smits vragen te stellen en / of te vragen of hij een logfile (leespad) vast legt / kan leggen om redenen van de archivering / verantwoording. Zo weet je jaren later nog welke delen van een document de lezer wel of niet gezien kan hebben. Gelezen blijft een ander verhaal... (geïnformeerd versus 'op de hoogte' zoals jij schrijft).

Je hebt helemaal gelijk Ton, die event driven aproach was ook een van de eerste dingen waar ik aan dacht. Maar ik had Brown niet bij de hand toen ik het schreef. Dank voor de aanvulling.

 Privacy-vraagstukken zijn nooit spijkers op laag water. Smits zelf heeft dat ook al aangegeven:

 De uitdaging ligt in hoe we mensen zover krijgen om ermee te werken. Een gebruiker geeft alleen toestemming voor het opslaan van zijn gegevens wanneer hij vertrouwen heeft in de ander. En dat vertrouwen kun je alleen maar winnen door transparant te zijn. Dus er zal een functionaliteit moeten komen binnen het adaptieve systeem die een gebruiker inzage geeft in wat er allemaal over hem bekend is en wat hij op de webserver heeft gedaan. Dan kan een gebruiker op basis daarvan beslissen of hij verder gaat of persoonlijke details wil schrappen. Dat is echt nodig om gebruikers niet af te schrikken.

Interessant in dit kader : Technisch bruikbare oplossing voor gebruik oude digitale bestanden juridisch mijnenveld > http://www.kb.nl/nieuws/2012/keep.html (Europese project KEEP (Keeping Emulation Environments Portable) > http://www.keep-project.eu/)

Antwoorden op discussie

RSS

© 2025   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden