NETWERK VOOR DE INNOVATIEVE INFORMATIEWERKER
Ik zie steeds minder advertentis voor vacatures waar men zoekt naar gewone, uitvoerende DIV medewerkers. De meeste vacatures betreffen alleen hogere functies zoals Digidiv, informatie managers, coordinators, change managers, etc. Ik vraag me af waarom dat is? Als iemand het antwoord weet, hoor ik het graag.
Tags:
Jurriaan,
wat je ziet gebeuren is een ontwikkeling waarvoor 20 jaar geleden al op congressen werd gewaarschuwd. Het heeft alleen veel langer geduurd dan de voorspellers van toen dachten. De voorbeelden van de anderen zijn allemaal prima en sluiten aan bij de praktijk. Papier zal nog heel lang blijven bestaan maar zal het archief waarschijnlijk niet meer bereiken en krijgt dezelfde status als de eerste e-mails. Een kladje" digitaal biedt de mogelijkheden om ook niet opgeleide mensen documenten te laten archieven en digital "registreert zichzelf". DE bescherming van de DIV'er door de archiefwet heb ik al nooit als erg sterk ervaren, maar met de nieuwe digitale mogelijkheden is het niet slim om je daarop te beroepen. Het op applicatiebeheer aansturen van document stromen is toch een heel ander vak dan het inschrijven van documenten in een postregistratie of het maken van dossieromschrijvingen.
Ik denk dat er nog genoeg papier is om tot mijn pensioen op te ruimen. Maar daarnaast hou ik mij steeds meer bezig met applicatiebeheer en digitaal beheer. Je moet met de tijd mee blijven gaan en de tijd gaat hard.
Succes Cees
Beste Jurriaan,
Ik ben in de omstandigheid les te mogen geven aan DIV-vers die de transitie van analoog naar digitaal aan den lijve ondervinden.
1. Ja, digitalisering kost banen in de uitvoerende sfeer
2. Ja, het niveau van het werk verschuift van het operationele naar het tactische niveau
3. Ja, dat betekent dat de huidige DIV-ver andere competenties dient te ontwikkelen.
Ik stel in mijn cursus dan ook de vraag wat de "toekomstige taken en functies" van DIV zijn. Het volgende lijstje is gebaseerd op de serieuze behandeling van deze vraag met ruim 100 betrokkenen. Ik wil het graag delen via dit netwerk en ik hoop tevens dat het een antwoord op je vraag is. Taken van DIV na de digitalisering (in willekeurige volgorde):
Ik heb bij de Provincie Gelderland als Medewerker DIV gewerkt. De uitvoerende taken verdwenen en de functie werd helemaal opgegeven. De documenten werden steeds meer gedigitaliseerd en bijvoorbeeld uitgaande correspondentie werd vereenvoudigd tot macro documenten die door de behandelend ambtenaar geheel zelfstandig verwerkt en ondertekend konden worden.
Ik heb toen aangegeven dat de kwaliteit achteruit gaat en de veiligheid van de documenten niet meer gegarandeerd kunnen worden als men het werk uit handen geeft. Dat is wel een valkuil bij het verdwijnen van deze functies, je hebt het niet meer in eigen handen en beheer.
@Jean-Luc, bij sommige gemeenten is dat inderdaad al realiteit denk aan de gemeente Utrecht. De voormalige medewerkers worden vaak geplaatst bij het functioneel beheer, kwaliteitszorg of het KCC zelf. Toch schijnt het dat sommige gemeenten deze beslissing soms weer gedeeltelijk terug draaien. In de organisatie is vaak een missing link ontstaan.
Veel organisaties die (nog) wel een een DIV-afdeling kennen, hebben er ook last van dat (1) stukken of connecties daartussen niet meer terug te vinden zijn, (2) stukken incorrect bewaard of vernietigd worden, en (3) dat je afhankelijk wordt van een ervaren (DIV-)medewerker die zijn weg nog weet in het archief. I'm just saying....
Dag Jurriaan, beetje laat, maar toch. Minder div'ers toch zeker door bezuinigingen. Minder div' ers doordat vele div-taken worden overgenomen door anderen (secretariaten, uitvoerende ambtenaren). Minder div' ers door onbegrip met het vakgebied bij het management c.s. Minder div'ers door aanhoudend beperkte kwaliteit van de huidige div'ers. Minder div'ers doordat hbo'ers en academici het vakgebied gecompliceerd hebben gemaakt. Zo is er nog een aantal redenen te bedenken. De consequenties van deze beperkingen laat zich bij vele organisaties zien, door grote achterstanden (werkvoorraden genoemd). Vermenging van fysieke en digitale archiefstukken / documenten / informatie-elementen, waardoor het vinden van de juiste informatie een moeizame aangelegenheid is (zie het bewijs bij Justitie met een eenvoudig bonnetje).
© 2024 Gemaakt door Marco Klerks. Verzorgd door