In het kader van een archiefselectie traject kom ik statuten van b.v. een honkbalvereniging tegen. De vraag is moet de overheid deze statuten bewaren? Het zijn vaak afschriften die van notarissen afkomstig zijn. Graag wil ik meningen van jullie  horen hoe om te gaan met deze documenten.

Weergaven: 546

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Akten worden in tweevoud opgesteld, in die zin zouden ze dubbel moeten zijn. Sommige akten worden vernietigd  zoals hypothecaire doorhalingen. Een exemplaar houdt de notaris, de minuut en de grosse ontvangt de andere partij.

Vroeger moesten notarissen hun minuten inleveren bij de notarisbewaarder van het arrondissement waar ze werkzaam waren. Vanuit de rechtbank werden dan die notariële akten gedistribueerd na 75 jaar zonder testamenten aan archiefdiensten. Dat is veranderd, notarissen schijnen nu centraal hun minuten in te leveren.

Vaak tref je de statuten ook aan in het handelsregister van de Kamer van Koophandel.

https://www.wet-en-regelgeving-notariaat.nl/overige-regelgeving/con...

Dus in principe hoeft de overheid deze documenten niet te bewaren. En bedankt voor de link

Wanneer het inderdaad een grosse is hoef je die niet te bewaren. Je zou wellicht de gegevens kunnen noteren wanneer dat van belang is.

Veel organisaties bewaren statuten van verenigingen als onderdeel van de eerste subsidieverlening (sel.lijst 1983 cat. 2.20). Losse statuten hoeft een overheid uiteraard niet te bewaren. Wellicht zijn er archiefdiensten die deze wel graag  willen hebben in het kader van historie en overzicht van het verenigingsleven in een gemeente.

Harry, De meeste archiefdiensten hebben al de minuten van de notarissen in huis en willen die ook niet dubbel gaan beheren.

Eens met Yvonne. Losse statuten voegen voor een archiefdienst weinig toe. Als onderdeel van een verenigingsarchief is het een ander verhaal.

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden