Voorlopers en volgers

Bij nieuwe ontwikkelingen kennen we traditioneel voorlopers en volgers. Toen het meer dan duidelijk werd dat de traditionele archief- en archiefbewaarplaatsen niet het antwoord zijn op de duurzame digitale archivering, ontstond het begrip e-depot in Nederland. Bij de early adapters mogen het Gemeentearchief Rotterdam en de Justitiële Informatiedienst (Justid) niet ongenoemd blijven. Zij kunnen naar en eer en geweten beweren dat ze over een werkend e-depot beschikken. De bewustwording kreeg een naam; digitale dementie. Verschillende gemeenten volgden. Massaal trokken we naar de gemeente Putten om te leren van hun ervaringen, die ook ruimhartig werden gedeeld. Nieuwe sterren verschenen aan het  firmament, Divault en Picturae (Regionaal Archief Tilburg).

e-depot en keuzes

Afgelopen jaar verschenen er diverse handreikingen voor een e-depot, onder andere van KING. Maar waar ga je als overheidsorganisatie voor kiezen of waarvoor heb je gekozen:

  • E-depot als een digitale archiefbewaarplaats, al of niet bij een archiefdienst;

  • E-depot als digitale archiefruimte al of niet in eigen beheer;

  • E-depot geïntegreerd in het eigen applicatielandschap;

Wellicht dat de keuzestress het gemeenten bemoeilijkt om echt tot een keuze te komen. Daarentegen kan je stellen dat geen keuze maken ook een keuze is en dan waarschijnlijk niet de beste.

e-depots Ministeries, provincies en waterschappen

Wanneer er nieuwe ontwikkelingen worden gemeld, betreft het vrijwel altijd nieuws over gemeenten en e-depot. Ik lees vrijwel nooit dat een Ministerie wordt aangesloten op een e-depot of een provincie of waterschap. Het lijkt erg stil aan de overkant, maar misschien is dit een foute indruk.

Vandaar dat ik de vraag poneer op BREED en informatie 2020 om ervaringen te delen, ook van gemeenten die willen aansluiten via een RHC of het al gelukt is. Wat voor variant wordt dan gekozen?

Kennis delen

We horen het graag, Putten verdient anno 2017 ook navolging, kennis delen. Laat wat geluid horen aan de overkant.

Weergaven: 659

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Hallo Yvonne,

Hierbij een geluid van de overkant, uit Breda om precies te zijn (het lijkt wel of we bij NAC - Willem II zitten)!

Waterschap Brabantse Delta staat voor de keuze die je omschrijft en we zitten in de oriënterende fase. We hebben al veel goede stappen gezet in digitaal en zaakgericht werken en archiveren, maar een e-depot (als technische voorziening) is er nog niet.

We willen heel graag leren van - en in de keuken kijken bij - organisaties die al stappen hebben gezet, met name de archiefvormers. Welke keuze hebben zij gemaakt en waarom? En hoe hebben ze beleid en visie tot uitvoering gebracht? Waar loop je tegenaan?

Daarbij willen we graag werkende e-depots zien, om een goed beeld te krijgen van de (on)mogelijkheden en de gebruikers(on)gemakken.

Volgende maand reizen we 'stand en lande' af en bezoeken we de gemeente Oldambt. En als er nog meer organisaties zijn die hun ervaringen willen delen, komen we graag eens kijken, ook als het wat verder weg is! We nemen onze ervaringen in het digitaal werken mee, dus dat kan een mooie uitwisseling worden. Mail me gerust met suggesties: m.smits@brabantsedelta.nl. Heel erg bedankt!

Wie doorbreekt de stilte :-) ?

Groet

Martijn Smits

Beleidsmedewerker DIV/Frontoffice

Martijn, ha, ha, je opmerking is midden in de roos. Voor NAC blijf ik  toch altijd een zwak houden als geboren en getogen Bredase en mijn roots die met de stad zijn verbonden. EK, WK, vrouwenvoetbal alles gaat aan mij voorbij, maar toch houd ik goed bij wat NAC heeft 'gedaan'. Nu we het toch over deze wonderschone stad hebben, zou ik zeker eens informeren bij Frank van Meir van de gemeente Breda. Zij hebben lange tijd Divault ingehuurd. Ik ken de huidige stand van zaken niet. Maar dan is deze discussie een mooie aanleiding om weer actuele kennis te vergaren.

Dank voor je bijdrage.

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden