Nederland kent van oudsher een goede bevolkingsadministratie.  Dat is natuurlijk niet alle tijden een voordeel gebleken. Dat hebben velen tijdens de  WO II moeten ondervinden.

Opvallend is dat nu anno 2013 de administratie niet in orde is. In Nederland kennen we 427.000 spookburgers, waarvan er 100.000 wel in Nederland moeten verblijven. Als het GBA niet op orde is, ondervinden gemeenten allerlei nadelige effecten. Opvallend is dat elke gemeente jaarlijks het GBA extern laat auditen, maar blijkbaar heeft deze audit niet het effect dat de 427.000 spookburgers uit de systemen verdwijnen.

Het GBA staat aan de vooravond van de transitie naar het BRP, de basisregistratie Personen.  Minister Plasterk informeerde recent de Tweede Kamer over het BRP met een kamerbrief. 94 % van alle gemeenten hebben al  doorgegeven wanneer ze aan gaan sluiten op deze basisregistratie BRP (link).

Verschillende gemeenten hebben het zaaksysteem en/of DMS gekoppeld aan het GBA.  Is er al een gemeente die plannen heeft het BRP te koppelen ? is bekend wat voor handelingen hiervoor moeten worden verricht ?

Zie ook eerdere bijdragen op BREED

NAW gegevens en DMS link

Handreiking koppeling link

Weergaven: 554

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Modernisering GBA staat onder druk zegt Plasterk in de Tweede Kamer (link).

Nieuwe 'GBA tot Z krant' verschenen

In de nieuwste uitgave van de 'GBA tot Z' krant wordt aandacht besteed aan een aantal actuele onderwerpen rond de kwaliteitsverbetering GBA.

Zo is er te lezen welke maatregelen BZK en gemeenten hebben getroffen naar aanleiding van het debat met de Tweede Kamer over fraude met toeslagen. Daarnaast is er aandacht voor het project 'Naar Betrouwbare Persoonsgegevens' dat gemeenten ondersteunt met deskundigheidsbevordering van medewerkers Burgerzaken. Ook komt de methodiek van risicogericht adresonderzoek aan de orde, waarbij concrete tips voor gemeenten zijn opgenomen.

De krant is te downloaden op de website van het Agentschap BPR.

Amsterdam vindt 2.500 spookburgers (link)

Spookburgers ondanks GBA-audit

Een belangrijke bron voor spookburgers is de emigratie. Je bent als burger namelijk niet verplicht om je uit te schrijven als inwoner. Stel je verhuist naar een andere gemeente, dan schrijf je je daar in. Die gemeente zorgt ervoor dat je uitgeschreven wordt bij je oude gemeente. Nu stel dat je naar het buitenland verhuist. Indien nodig schrijf je je daar in (maar dat hoeft niet overal). In dat land zorgen ze er echter waarschijnlijk niet voor dat je uitgeschreven wordt bij je oude gemeente.

Nederlanders weten meestal wel dat ze zich moeten inschrijven in de nieuwe gemeente. Ze staan er echter niet altijd bij stil dat ze ook uitgeschreven moeten worden uit de oude gemeente. En ja, een enkeling maakt bewust misbruik van het feit dat we niet allemaal met een GPS-chip in onze nek rondlopen.

Kortom, de GBA-processen bij de gemeente zijn meestal wel in orde, hetgeen geaudit wordt. Wat echter niet te borgen en te auditen is, is de zekerheid dat burgers formuliertjes invullen wanneer dat nodig is.

@Marco, dat zal misschien ook een van de redenen zijn dat het GBA wordt omgevormd door een landelijk BRP. Gemeenten kunnen dit niet meer plaatselijk regelen.

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden