Toelichting

Op maandag 3 september 2018 organiseerden PACKED vzw en Netwerk Digitaal Erfgoed in Breda een workshop rond het Scoremodel Digitale Duurzaamheid. Het Scoremodel is een zelfevaluatietool om in te schatten hoe veilig de digitale erfgoedobjecten uit je collectie bewaard worden. De tool bezorgt je een score voor de verschillende aspecten die de duurzaamheid van je digitale collectie uitmaken: de degelijkheid van je bewaarstrategie; de geschiktheid van je tools en systemen; de kennis die nodig is om digitale objecten te bewaren.

Het scoremodel is uitstekend geschikt om te gebruiken buiten de erfgoedwereld. Het scoremodel kan je beschouwen als een zelfevaluatie en verschaft inzicht in de mate van digitale duurzaamheid. Je moet voor je zelf wel bepalen waarover je inzicht wilt verkrijgen. de samenstellers hebben ook naar ED3 (=eisen digitaal depot) gebaseerd op het OAIS model, maar dat is toch al wat verouderd. Het scoremodel is ook gebaseerd op het OIAS.  De zeven secties volgen het toetsingskader van ISO16363. het is zoveel mogelijk jargonvrij en biedt een basis voor duurzaamheidsbeleid.

Het scoremodel is een eerste stap in de bewustwording, maar vormt een belangrijke stap verder te komen in de certificering. Goed scoren betekent dat de organisatie is gereed voor certificering. Dit model biedt een basis voor een duurzame digitale strategie en om meer inzicht te verwerven in risico's en inventarisatie. Met dit model kan een leverancier nooit een certificering krijgen: het gaat om de uitvoering, organisatie ervan.

Aan de slag met het scoremodel!</p>

Wat tips

  • Het is geen benchmarktool tussen organisaties:  men kan het zelf geheel verschillend invullen.
  • Wees consequent bij het invullen. Vul je de huidige situatie in of waar je heen wilt en beseffen hoe streng je hem in wilt vullen: consequent zijn daarover. Zwart-Wit kiezen dus.
  • Meermalen invullen is juist goed. Met een aantal mensen/belanghebbenden goed voor intervisie. Maar getallen niet te letterlijk nemen; bewustwordingstool.
  • Meer voor inzicht in risico's en verbeterpunten (inventarisatie).
  • Het resultaat is een radardiagram, ben je met je spinnenweb dicht bij het centrum en scoor je nul, dan loop je veel risico.
  • Koppel de workflow aan OAIS-model.

Vervolg

Op 29 november 2018 brengt World Digital Preservation Day (voorheen International Digital Preservation Day) mensen en instellingen vanuit de hele wereld samen om stil te staan bij hun bijdrage aan het behouden van ons digitale erfgoed. Deze dag is een initiatief van de Britse Digital Preservation Coalition (DPC) en een groot aantal internationale partners, waaronder het Netwerk Digitaal Erfgoed. Organisaties en collectiebeherende instellingen in de domeinen archief, musea, bibliotheken, wetenschap en AV/media worden van harte uitgenodigd om deel te nemen.

Dank voor de organisatie !!

Weergaven: 547

Hierop reageren

© 2025   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden