Vanaf januari 2020 zijn gemeenten verplicht algoritmes te archiveren. Het ene algoritme is het andere niet. De roep om transparantie wordt steeds groter zoals bij kamerlid Verhoeven. Een goede start is om een algoritmeregister aan te leggen zoals we dat bij de gemeente Amsterdam hebben gezien. 

Ran Haase en Remco Boersma namen de deelnemers van de Juridische 2Daagse op maandag 9 november mee in de richtlijn, die het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft ontwikkeld over het gebruik van algoritmes bij de overheid en ten behoeve van publieksvoorlichting. Voor gemeenten is deze richtlijn ook van belang, zeker nu het datagestuurd/informatiegestuurde werken steeds meer gangbaar wordt. Datagovernance ontbreekt vaak. 

Van belang is dat algoritmes worden gedocumenteerd en bij de aanbesteding aanvullende voorwaarden worden gesteld om dat te kunnen uitvoeren. Voor dat laatste punt heeft de gemeente Rotterdam aanvullende inkoopvoorwaarden gesteld. Centrale begrippen zijn bewustzijn risico’s, uitlegbaarheid, gegevensherkenning, auditeerbaarheid, verantwoording, validatie, toets baarheid.

Omdat toch iedereen zoekende is, is de Richtlijnen voor het toepassen van algoritmes door overheden echt een aanrader blg-904102%20%281%29.pdf

En heb jij inmiddels ervaring hoe je algoritmes documenteert, deel je kennis.

Weergaven: 247

Hierop reageren

© 2025   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden