Rapport 'Open, openbaar, organiseren? Digitalisering en openbaarheid van archieven

Het Nationaal Archief publiceerde onlangs het rapport 'Open, openbaar, organiseren? Digitalisering en openbaarheid van archieven'. Hierin worden de uitkomsten van analyses gepresenteerd die zijn gemaakt rondom strategische ontwikkelingen op het gebied van de openbaarheidsfunctie van archieven. Het rapport dient als basis, maar vooral ook als stimulans, voor nader onderzoek naar de invloed van digitalisering op de openbaarheidsfunctie van archieven.

Het rapport is te lezen via het Kennisplatform Openbaarheid.

Weergaven: 500

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Dank voor het delen.

  • Ik heb nog wel een vraag hoe beoordeelt het NA of een onderzoek wetenschappelijk is. Gebeurt dat bijvoorbeeld in de vorm van een schriftelijke aanbeveling? En waarom wordt dan niet gekozen voor een breder begrip zoals historisch?
  • Dan het weglakken, denken jullie ook na over het anoniem digitaliseren? Juist de AVG biedt deze oplossingsrichting en ook in de nieuwe omgevingswet zijn daar gedachten over. Zie ook mijn blog over anoniem digitaliseren, je zou het digitaal weglakken kunnen noemen.

Dank voor je reactie. Op de vraag hoe het Nationaal Archief beoordeelt dat een onderzoek wetenschappelijk is, kan ik je het makkelijkste doorverwijzen naar onze website (http://www.gahetna.nl/vraagbaak/onderzoeksgids/inzage-beperkt-openb...). Het gaat er o.a. om dat het onderzoek een algemeen belang dient en de verwerking noodzakelijk is voor het betreffende onderzoek of de betreffende statistiek. Daarvoor vraagt het Nationaal Archief een onderzoekopzet in te leveren die moet bestaan uit twee delen: waarborgen van de privacy en een contextueel deel. Voor ons is vooral het waarborgen van de privacy aspecten in het onderzoek van belang.

Dan nog iets over het weglakken. Het Nationaal Archief is erg geïnteresseerd in mogelijke digitale oplossingen voor problemen rondom privacy. Digitaal weglakken zou veel kunnen oplossen, maar wat het voor ons betekent is nog niet duidelijk. Heel interessant in dit verband is de recente uitspraak van de Raad van State over het documentenstelsel waarin staat dat het niet passend is dat het Nationaal Archief een document bewerkt - bijvoorbeeld door het te anonimiseren - alvorens daarin inzage te geven. (https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RVS:201...). Overigens zien we vanwege het historische belang van persoonsnamen liever pseudonimisering dan echte anonimiseren als oplossing.

Wederom mijn dank, zoals je weet interesseert dit onderwerp privacy en openbaarheid mij zeer.

Ben ook blij dat ik bij de gemeente Tilburg op dit vlak goed ondersteund word en de ontwikkelingen goed kan volgen. Ben benieuwd hoe kleinere eenmansposten dit soort ontwikkelingen bijhoudt.

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden