Ik plaats het rapport van de ICT commissie ter lezing en wie wil reageren is vrij.

Let wel in het rapport krijgt ook de Rijks- "DIV" cq "archief" een beste veeg uit de pan.

Hoe zou het zitten bij "lokale overheden"? De (Rijks-) aanbevelingen zijn lezen waard.

http://www.tweedekamer.nl/images/33326-5-Eindrapport_181-239826.pdf

 

 

Weergaven: 573

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Oei, dat is een lijvig rapport! Ik plaats hem op mijn leeslijstje. Ik ben wel nieuwsgierig naar wat er wordt gezegd over de Rijks- "DIV" cq "archief". Heb je een hoofdstuk- of paragraafnummer voor me?

 Dag Marco, het gehele rapport heeft een zweem van "chaotische informatiehuishouding" maar ook nog gerelateerd aan andere onderzoeken zoals men schrijft. Deze slechte (digitale) informatiehuishouding kon nog wel eens een veel grotere kostenpost zijn bij de Rijksoverheid dan de "ICT zelf".

 

 blz 23 is de start

2 INFORMATIEVOORZIENING AAN DE ONDERZOEKSCOMMISSIE

Gewaarschuwd door de tijdelijke commissie Spoor, titel «Informatie tijdens onderzoek deels onvolledig en traag aangeleverd» heeft de commissie ICT zich van begin af aan voorgenomen om het voor haar eigen onderzoek niet zo ver te laten komen...............

blz 25 a73: ..sommige documenten abusievelijk concepten waren gestuurd in plaats van de definitieve versies. Er volgde een nazending van nog eens 80 definitieve documenten. Dit heeft ertoe geleid dat de commissie meerwerk van 5.000 heeft moeten accepteren

blz 29 2.7 Conclusies informatievoorziening

Wat ook zo bemoedigend was bij de presentatie van het rapport dat de kamervoorzitter nog moest googlen wat ICT betekende en deze handelswijze zonder enige gene deelde met heel Nederland.


In de NRC van gisteren is een interview gepubliceerd met Ton Elias, quote :
vraag: De overheid moet volgens het kabinet in 2017 volledig digitaal zijn. volgens u en veel experts is dat onmogelijk. Minister Plasterk blijft erin geloven.
Antwoord: We moeten af van dat ongebreideld ICT- optimisme, en leren er realistisch naar te kijken. Niet wegschuiven, niet met de mantel der liefde bedekken, niet zeggen dat het wel meevalt.

Het verrast mij allemaal niet zo heel erg, ik heb er ook al meermalen over geschreven en er is een nieuwe blog in de maak over een nu lopende tender. Als ik naar de gemiddelde kwaliteit van tenders kijk, dan vind ik het ronduit verbijsterend dat dit al zo veel jaren voort kan rommelen en dat keer op keer dezelfde elementaire fouten worden gemaakt tijdens het uitschrijven van een tender.

Op ons vakgebied komt daar bij dat voorschriften, handreikingen en normen vaak op zo een hoog abstractieniveau worden opgesteld dat men in de praktijk volledig de aansluiting mist. Neem bijvoorbeeld de zo geroemde handreiking digitale vervanging. Ik daag iedereen uit om zijn eigen omgeving eens te bevragen wie er echt van voor tot achter door die handreiking is geakkerd. Ik denk dat we nog niets eens één procent van onze vakgenoten bereid hebben gevonden om die handreiking echt door te nemen, laat staan ten volle begrepen. Daar komt dan nog bij dat veel van de daarin gehanteerde normen zich bij de meeste overheidsinstanties niet naar een praktijksituatie laten vertalen. Of volkomen verkeerd toegepast worden.

Onlangs werd door Yvonne verslag uitgebracht van een studiedag van BRAIN over de scanstraat en het e-depot. daarin werd beschreven dat de gemeente Amsterdam zich gedwongen voelde om zelf een scanstraat in te richten die voldoet aan de normen die gehanteerd worden in de handreiking digitale vervanging. Als motivatie om dat zelf te doen werd gezegd dat er in Nederland géén enkel bedrijf te vinden was die die kwaliteit tegen een redelijke prijs kon leveren. Dus dan gaan we zelf maar investeren! Zou het misschien, heel misschien niet eens tijd worden om eens om tafel te gaan zitten met de grotere servicebureaus in Nederland om er achter te komen waarom die redelijke prijs zo moeilijk te behalen valt? 

Ook de aanbestedingswet wordt aangepast n.a.v. dit rapport.
Boerenverstand, lezenswaardige column van Bas Heijne in NRC
http://www.nrc.nl/heijne/2014/10/19/boerenverstand/

ICT commissie Hier alle documenten te vinden. Ook het in de blog vermelde rapport.

De vermelde link in de blog verwijst naar een niet meer bestaande lokatie op de site van de Tweede Kamer. En het rapportnummer zelf was geen zoekbegrip.

Ik heb nu wel alle info gevonden en gedownloaded.

Nieuwe blog Zijn de conclusies van de ICT Commissie volledig?

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden