Veertien dagen geleden kreeg ik de uitgave per post opgestuurd, Sturen op Open Standaarden, een handreiking voor overheidsorganisaties, gepubliceerd door het Forum Standaardisatie.
De uitgave begint met een voorwoord van de CIO Maarten Hillenaar. Om meer grip te krijgen op ICT passen open standaarden, een randvoorwaarde voor de elektronische gegevensuitwisseling tussen overheid, burgers en bedrijven. Doel van de uitgave is een handreiking te doen aan CIO’s, beleidsmakers en informatiemanagers. Uitgangspunten is de uitgave is dat open standaarden de norm zijn en dat de individuele organisatie het beste open standaarden kunnen inzetten.
Het beleid dat open standaarden de norm zijn, is opgenomen in het actieplan Nederland Open in Verbinding van het kabinet Balkenende IV. De Rekenkamer heeft onlangs becijferd dat het met de besparing door het met open standaarden weg tegen valt. Overigens zijn gemeenten niet in het rekenkameronderzoek meegenomen.
De voordelen van open standaarden zijn evident, belang met interoperabiliteit en onafhankelijkheid van leveranciers. Daar staat tegen over dat er vaak meer kosten zijn voor de software.
Na het lezen van het boekje heb ik toch mijn twijfels over de manier van communicatie. Nu mag je een gegeven paard nooit in de bek kijken, ik ben altijd blij met toegezonden boekjes. Maar ik vraag me waarom we niet met elkaar ongeacht het bestuursniveau (rijk, provincie, gemeente) een standaard afspreken en bepalen. Voor bewustwording is het m.i. in deze te laat en open standaarden hebben inderdaad niets te maken met een linkse hobby.