Onlangs heeft de rapportage en speerpunten over de informatiehuishouding bij de overheid het licht gezien (rapportage)

Gisteren gaf Arre Zuurmond een toelichting bij de Open Donderdag (Nationaal Archief). Ik vond het verhelderend en verwarrend. Gaat het over informatiehuishouding of over een gewenste/broodnodige andere manier van werken door de overheid?
Volgens Zuurmond maken we slecht gebruik van de informatie die er is en zou de overheid veel proactiever (responsiever) diensten kunnen leveren aan de burgers. Waarom moet een burger op formulieren allerlei gegevens invullen die de overheid al lang in bezit heeft? Waarom stuurt de overheid geen bericht dat ik vanaf 1 augustus toeslag X ga ontvangen omdat ik daarvoor in aanmerking kom (waarom moet ik dat zelf aanvragen)? En daar heeft hij zeker gelijk in, vind ik.
Blijf ik wel een beetje zitten met een kip-ei gedachte:
- gaan we de informatiehuishouding zo vormgeven dat op die manier gewerkt kan/moet worden?
- gaat de overheid op die manier werken en passen we de informatiehuishouding daarop aan?

Hoe zien jullie dit?

Weergaven: 157

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Volgens mij hoort dit hand in hand te gaan. De rode draad die ik steeds in organisaties lijk te zien, is dat allerhande applicaties worden aangeschaft, maar te weinig wordt gekeken naar het optimaliseren van processen. Mensen blijven dan op de oude manier doorwerken en storen zich er dan aan dat de nieuwe applicaties niet doen wat de oude wel deden. In kleine stapjes kan je steeds verbeteringen in het proces doorvoeren en krijg je meer grip op de informatiestromen. 

Ik zou zeggen dat 'de overheid' eerst moet bepalen hoe ze wil functioneren en dan gaan we daarna de informatiehuishouding vormgeven. Het is mooi om ideeën en mogelijkheden aan te geven zoals het voorbeeld van de zorgtoeslag krijgen als je daar recht op hebt, maar daar gaat een politieke of ethische discussie aan vooraf. Moet de overheid (ten koste van wat?) zo pro actief functioneren? Wat is de verhouding overheid - burger? Willen we een overheid die over al die gegevens beschikt en ze ook kan combineren om het de 'klant' makkelijk te maken? Of heeft die zelf ook een verantwoordelijkheid? Bovendien mag je ook afzien van je zorgtoeslag, ook als je er recht op hebt (en het gebeurt dat mensen uit principe geen stadspas oid willen ook al hebben ze er recht op).

Het is niet per se mijn mening, maar een terughoudende visie op wat de overheid moet doen en wat de burger doet, vraagt ook iets anders (minder?) van ons vakgebied. Die discussie moet vooral in het politieke domein gevoerd worden. 

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden