NETWERK VOOR DE INNOVATIEVE INFORMATIEWERKER
hallo allemaal,
even een jurdische vraag. Als een hogeschool archiefbescheiden onder zich heeft vanuit de fusies met andere scholen en een archiefstuk kwijt is dat 50 jaar bewaard had moeten blijven, wiens verantwoordelijkheid is het dan? In hoeverre blijf je verantwoordelijk voor die archiefbescheiden?
En als het de verantwoordelijkheid is van de huidige hogeschool, wat voor consequenties zijn hier dan aan verbonden als een iemand van buiten een stuk opvraagt, maar er niet meer is?
Graag hoor ik van jullie.
Tags:
Twee vragen, twee antwoorden:
- Zijn alle taken en de bijbehorende archiefbescheiden als gevolg van de fusie overgegaan naar de huidige hogeschool? Dan is m.i. het College van Bestuur (CvB) van de huidige hogeschool de wettelijke rechtsopvolger en aldus verantwoordelijk voor deze archiefbescheiden. Uiteraard zolang deze archiefbescheiden op basis van het wettelijke selectie-instrument (de selectielijst voor hogescholen) bewaard moeten worden voor de periode die in de selectielijst staat vermeld.
- Vallen de taken van de huidige hogeschool onder de werking van de Archiefwet? M.a.w. zijn de taken publiekrechtelijk of privaatrechtelijk? Ik ben geen jurist maar als de taken (en dus de neerslag van die taken archiefbescheiden zijn) onder de Archiefwet vallen, kan ik mij voorstellen dat aan het ontbreken van een archiefstuk juridische consequenties zijn verbonden.
Zijn hiermee je vragen afdoende beantwoord?
Nog een aanvulling, het informatieblad van de Erfgoedinspectie.
Los van de eventuele politieke/bestuurlijke consequenties (zou bijvoorbeeld iemand moeten aftreden ??) denk ik bij dit geval aan twee dingen.
Het eerste is wat is het gevolg van bijvoorbeeld aftreden of een boete ? Je hebt immers het document er niet mee terug, dus wat is de directe waarde?
Het tweede is is dat het wel indirecte waarde heeft omdat je nu duidelijk kunt maken wat voor belang goede archivering heeft voor alle aspecten waarom je iets bewaard (juridisch, bedrijfsvoering, onderzoekenden etc). Misschien is deze case te gebruiken om de zaken scherper te kunnen regelen ?
hoi Mintze,
dank voor je antwoord! Er is sprake van fusies (meerdere), maar ik heb nog geen tijd gehad om in de statuten te duiken.
gr. Margreet
© 2024 Gemaakt door Marco Klerks. Verzorgd door