Het huidige hoogheemraadschap van Rijnland is op 1 januari 2005 ontstaan uit een fusie tussen het oude hoogheemraadschap en een drietal inliggende waterschappen (hoogheemraadschap = regionaal waterbeheer; inliggend waterschap = lokaal waterbeheer). Op dat moment werd Rijnland ook eigenaar van de archieven van de inliggende waterschappen én van die van hun rechtsvoorgangers (tientallen polders en waterschappen). De archieven van al deze polders en waterschappen zijn nooit formeel overgebracht naar een archiefbewaarplaats. Die van de polders (opgeheven per 1-1-1979) zijn in de loop der jaren allemaal wel bij Rijnland in bewaring gegeven, omdat Rijnland beschikte over geconditioneerde archiefbewaarplaatsen.

Vraag: is Rijnland op grond van de Archiefwet verplicht de archieven van zijn rechtsvoorgangers formeel over te brengen naar de (eigen) archiefbewaarplaats, of kan volstaan worden met het nemen van een besluit tot beperking van de openbaarheid van die dossiers die daarvoor op grond van artikel 15 van de Archiefwet in aanmerking komen?

Weergaven: 330

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

M.i. moet eerst de vraag beantwoord worden of de archieven inderdaad al zijn overgebracht in de zin van de wet of dat er slechts sprake is van bruikleen aan het hoogheemraadschap. Met andere woorden wie is zorgdrager ?

Het beperken van openbaarheid na overbrenging is niet mogelijk op grond van recente jurisprudentie.

Zie ook: http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBMNE:20... en

http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBGEL:20...

Noor Schreuder en Erik Kraaij hebben nog niet zo lang geleden een artikel hierover geschreven in het Archievenblad.

Overigens lijkt het me dat met verdergaande privacybescherming dit standpunt op de lange termijn niet houdbaar is.

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden