Woo en informatiehuishouding op orde

Mede door de komst van de Wet open overheid (Woo) staan alle overheidsorganisaties momenteel voor de uitdaging de eigen informatiehuishouding goed op orde te hebben.  De Woo stimuleert dat overheidsinformatie beter vindbaar, uitwisselbaar, te ontsluiten en te archiveren is. Het meest opvallende aspect van de Woo is de actieve openbaarmaking. De uitdaging is om de complexiteit hiervan te vertalen naar de eenvoud en kwaliteit van een goede informatiehuishouding en dienstverlening aan de burger. Bij het opstellen van een document moet rekening gehouden worden dat documenten openbaar worden. Naast procedures is software nodig om documenten actief te publiceren.

Extra gelden voor het Rijk

De toeslagenaffaire is bepalend geweest dat op rijksniveau aandacht is gekomen voor het op orde krijgen van de informatiehuishouding. Een aantal oorzaken voor het niet op orde zijn onderschatting, gebrek aan visie en aan integrale aanpak, toegenomen complexiteit regelgeving en organisatie, afnemende expertise en verouderde ICT en techno-optimisme.  Archiveren is nu vaak een eindpunt is maar is feitelijk onderdeel van het primair proces. Voor de verbetering is op rijksniveau is onder andere het RDDI werkzaam, maar denk in deze ook aan Futurelab. Met Prinsjesdag kwam een extra boost voor het Rijk, zoals de belofte om vanaf 2022 meer regie burgers over hun eigen gegevens (Knops); 800 miljoen euro.

Hoewel lagere overheden zoals gemeenten wel worden gecompenseerd voor de Woo, is er vooralsnog geen extra geld voor het op orde brengen van de informatiehuishouding.

Of toch wel ?

Het lijkt er op dat lagere gemeenten financieel worden benadeeld ten opzichte van het Rijk. Sommige gemeenten trekken (ondanks de moeilijke financiële situatie) toch extra geld uit voor het op orde krijgen van de informatiehuishouding, mede om de Woo goed te kunnen invoeren. Neem de gemeente Losser:

De gemeente Losser investeert de komende jaren extra in de informatiehuishouding om dit mogelijk te maken. Zodat informatie uit de systemen beter toegankelijk en goed vindbaar is.

Ook andere gemeenten zijn druk doende Amsterdam en Groningen bijvoorbeeld. Heb je ook voorbeelden van gemeenten die anderen inspireren, laat het ons weten. 

Weergaven: 345

Hierop reageren

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden