NETWERK VOOR DE INNOVATIEVE INFORMATIEWERKER
Metagegevens zijn essentieel voor (digitaal) informatiebeheer, daar hoeft geen discussie over gevoerd te worden. Volgens de baseline hebben ze diverse functies:
Vindbaarheid: Metadata dragen bij aan de vindbaarheid van informatie. Dan is het wel noodzakelijk dat de juiste zoektermen zijn toegevoegd.
Authenticiteit: Metadata vertellen waar de informatie vandaan komt en wanneer, waarom, door wie en in samenhang waarmee ze zijn gemaakt. Die gegevens zijn van belang voor een juiste interpretatie van de informatie en voor het vaststellen van de authenticiteit. Informatie is authentiek als kan worden bewezen dat het is wat het beweert te zijn, dat het opgemaakt of verzonden is door de persoon die beweert het te hebben opgemaakt of verzonden is op het tijdstip dat is aangegeven. In een papieren werkomgeving worden daar bijvoorbeeld watermerken en (gekleurde) paragrafen voor gebruikt.
Betrouwbaarheid: Metadata die weergeven hoe informatieobjecten in de loop der tijd zijn gebruikt, bewaard en beheerd en wat er mee is gebeurd (wijziging, vaststelling, publicatie…), geven houvast bij het bepalen van de betrouwbaarheid (authenticiteit en volledigheid) van informatie. Dat wil zeggen dat de inhoud kan worden vertrouwd als een volledige en nauwkeurige weergave.
Zorgvuldig omgang: Het toekennen van metadata over gebruiksrechten, vertrouwelijkheid en openbaarheid helpen bij een zorgvuldige omgang met (gevoelige) informatie.
Leesbaarheid: Gegevens over technische kenmerken en het computersysteem waarin het wordt bewaard en beheerd, zorgt ervoor dat gegevens leesbaar blijven. Als systemen verouderen of vervangen worden, kunnen maatregelen genomen worden, zodat de informatie ook in de toekomst leesbaar blijft.
De kwaliteitsfunctionaris krijgt bij de baseline een mooie taak toebedeeld: Het (doen) ontwikkelen, (doen) onderhouden en monitoren van het gemeentelijke repertoire aan metadata binnen het informatie- en archiefmanagement. Daarnaast doet de baseline ook nog de volgende uitspraak: De metadata waarmee binnen een gemeente of bestuursorgaan informatie (verplicht) wordt vastgelegd en waarmee de toegankelijkheid en betrouwbaarheid van informatie wordt geborgd, zijn beschreven.
Ook in de ordening komt het metadataverhaal terug: Voor de transacties in een proces wordt bepaald welke informatie moet worden vastgelegd (in de Baseline aangeduid als 'overheidsinformatie') en welke metadata daarbij vereist zijn: de minimaal vast te leggen metadata over de context waarin de informatie is ontstaan, het systeem waarin de informatie zal worden vastgelegd, bewaareisen, specifieke toegankelijkheidseisen en beperkingen alsmede de van toepassing zijnde uitwisselbaarheidseisen.
Nu kom ik bij veel gemeenten over de vloer en zie dat veel medewerkers hiermee worstelen. Dan zijn er nog verschillende landelijke initiatieven zoals die van de werkgroep voorbereiding Implementatie e-depots in ontwikkeling gebaseerd op de metadataprofiel van de rijksoverheid.
In B5 verband, dat zijn de Brabantse steden spraken we laatst de behoefte uit of hier geen handreiking vanuit KING en/of VNG voor gedaan kan worden. Waarom zou iedere gemeente zelf het wiel uitvinden en waarom werken we niet samen, misschien alleen al om kennis op dit gebied te bundelen ?
Wat vind je van het idee en geef het aan via BREED. Dan zorgt de redactie voor een verzoek aan KING en/of VNG.
Tags:
@Marco, in feite wat we in 2010 met het draaiboekje e-depot hebben gedaan is ook het toepassingsprofiel van het rijk vergeleken met die van gemeenten. Hier moeten nog technische metadata bijkomen. Ik ken het concept van de RHC's niet. Amsterdam komt binnenkort ook met een minimumset dat samen met Rotterdam is uitgedacht. Maar ook bij andere gemeenten circuleren diverse concepten en ideeën.
De RGBZ is inderdaad een aandachtspunt dat extra meegenomen moet worden.
Een metadataset zou passen bij een ICT omgeving voor gemeenten, zie deze link.
Goed initiatief, waarvan we het belang vanuit Hilvarenbeek onderschrijven. Slim ook om het te matchen aan het RGBZ en te bezien waar dit nog versterkt moet worden. In lijn met wat Ad van Heijst eerder al aangaf, zullen in de markt beschikbare producten als de i-navigator en i-controller hier behulpzaam bij kunnen zijn en waar nodig eveneens nader geconformeerd moeten worden aan de gewenste handreiking/richtlijn. Daarnaast zie ik hiermee voor het samenwerkingsverband dat wij hebben binnen Equalit kansen. We zijn vaak kleinere gemeenten die niet allemaal de tijd hebben om inderdaad het wiel allemaal zelf uit te vinden.
In Rotterdam kennen we een overdrachtsprotocol waarin enkele metadata voor opname in het e-depot verplicht worden gesteld. Voor diensten en deelgemeenten hebben we (nog) geen standaard metadata set, maar mappen we de metadata uit het overdrachtsprotocol met de 'richtlijn metagegevens overheidinformatie' dat een goede en uitgedachte basis is voor een, per dienst of deelgemeente, specifieke set van metadata (want een deelgemeente heeft een andere behoefte aan metadata dan bijvoorbeeld een procesapplicatie van een dienst).
Ik vind dit een goed initiatief en kijk uit naar het resultaat!
Metadastandaard van het atdsarchief Amsterdam is gepubliceerd.
Zie deze link.
De Vlaamse overheid heeft de stap al gezet, zie deze link.
Metadata geo gemeente Amersfoort (link)
Alle in gemeente Amersfoort aanwezige adressen van
verblijfsobjecten. Een VERBLIJFS-OBJECT is de kleinste
binnen één of meer panden gelegen en voor woon-,
bedrijfsmatige, of recreatieve doeleinden geschikte
eenheid van gebruik die ontsloten wordt via een eigen
afsluitbare toegang vanaf de openbare weg, een erf of
een gedeelde verkeersruimte, onderwerp kan zijn van
goederenrechtelijke rechtshande-lingen en in
functioneel opzicht zelfstandig is. (lig- en standplaatsen
zijn niet meegenomen).
In het nieuwste nummer van Overheidsdocumentatie #11 november 2012 heeft Ronald Rommelse een bijdrage gepubliceerd over het Rotterdamse metadatamodel.
Het Rotterdamse metadatamodel en overdrachtsprotocol zijn te vinden en te downloaden via deze link.
Metadata voor geoinformatie link
© 2024 Gemaakt door Marco Klerks. Verzorgd door