NETWERK VOOR DE INNOVATIEVE INFORMATIEWERKER
Misschien is het dagdromen, luchtfietsen enz. Maar bestaat er zoiets als een foefje, appje, instrumentje die je over het programma, database of export kan laten scannen om (uiteindelijk) een IST van de aanwezige metadata/metadataschema te generen? Vergelijkbaar met een webcrawler voor het indexeren van webpagina's.
Ik me ook voorstellen dat je gigantische tabellen krijgt die je zelf nog slim moet opschonen. Of reverse-engineering door de SOLL te pakken en vandaaruit kijken wat er aanwezig is? Lijkt me met het oog op erfgoed niet altijd een gewenste aanpak...
Tot nu toe heb ik handmatig monnikenwerk verricht om de mapping in kaart te krijgen, met het risico van veel uitval bij testmigraties.
Dat moet toch slimmer kunnen!?...
Graag jullie ervaringen.
Groet!
Tags:
Hoi Krista,
met welk systeem ben je in de weer, als ik vragen mag?
groet, Marita Langerak
Monnikenwerk was met Corsa naar Zaaksysteem.nl. Het zou nu gaan over ProMIS met Filenet onderlaag, maar in die lijn ook een vraag aan het beantwoorden over Squit XO (ook ingeprikt op Filenet).
Van Kaliber zei:
Hoi Krista,
met welk systeem ben je in de weer, als ik vragen mag?
groet, Marita Langerak
Meestal kan de functioneel beheerder een overzicht van de beschikbare metadata-velden genereren.
Is me nog niet gelukt die aan hun te ontfutselen. Maar wel bedankt ;-)
Van Kaliber zei:
Meestal kan de functioneel beheerder een overzicht van de beschikbare metadata-velden genereren.
Bij de meeste applicaties is er geen mogelijkheid om het metadata-model te exporteren. Wat nog het meeste in de buurt komt is het databasemodel, die weergeeft welke tabellen met welke kolommen er zijn. Een functioneel beheerder kan dat niet zelf ophoesten, maar zal bij de DBA'er (database-beheerder) moeten aankloppen. Een DBA'er heeft vaak wel een applicatie om het databasemodel te raadplegen, maar mogelijk kan hij/zij deze niet exporteren. Je kunt dan hooguit om wat screenshots vragen, maar of je daar blij van wordt. Hoe het ook zij, ga eens samen met de functioneel beheerde langs bij de DBA'er en vraag of hij/zij een oplossing weet.
In de database zit overigens niet alleen data die wij in het archiefvak "metadata" noemen, maar ook een hoop (technische) data die nodig is om de applicatie te laten werken zoals het werkt. Denk bijvoorbeeld aan configuraties en persoonlijke instellingen. Verwacht dus niet zo'n simpel en plat schemaatje als het TMLO, maar een schema bestaande uit tientallen aan elkaar gerelateerde tabellen en honderden kolommen. En dan ga ik nog uit van een nette, relationele database. Niet alle databases zijn immers netjes opgezet en niet alle databases zijn relationeel.
Maar goed, zelfs dan heb je alleen nog maar het datamodel van de oude applicatie dat je moet vertalen naar het datamodel van de nieuwe applicatie. Ik ken geen tooltjes die je daarbij kunnen helpen.
© 2024 Gemaakt door Marco Klerks. Verzorgd door