1 januari 2015 is het zo ver, de taken van de jeugdzorg komen naar gemeenten. Ook het informatiebeheer moet geregeld worden. Daar komt best wat bij kijken.
Zo heb je als gemeente informatie nodig om het proces in te richten. Wie doet dat nu ?
Op internet trof ik een rapport aan van Pro Juventute, dat inzicht geeft welke informatie door welke organisaties wordt beheerd. Het rapport is niet geschreven uit het oogpunt van het toekomstig gemeentelijk beheer, maar geeft wel inzicht wat voor soort bestanden er nu zijn en welke organisaties zich nu bezig houden met de voor ons nieuwe taak. Daarnaast zet het rapport heel helder op een rijtje welke dossiers wel en welke dossiers niet onder de Archiefwet vallen. Ook leggen de samenstellers helder uit welke bewaartermijnen worden gehanteerd. Bewaartermijnen zijn verschillend per instelling, variërend van 15 tot 30 jaar. Al gaan er stemmen op om de dossiers terug te geven aan cliënten. Zie kamerbrief over dit onderwerp. De werking van de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) komt ook aan bod. Echt transparant lijkt het informatiebeheer nu niet.
Het rapport is lezenswaardig, zeker als je binnenkort met het vormgeven van het informatiebeheer aan de slag gaat.
Terugvinden_jeugdzorg_dossiers.pdf
We weten nu niet veel over het huidige beheer, maar uit de rapportages van de Erfgoedinspectie kan je tussen de regels wel lezen dat het informatiebeheer nu niet optimaal is:
Een andere groep zorgdragers waar het archiefbeheer problematisch is betreft de Bureaus
Jeugdzorg, waar vooral het ontbreken van een selectielijst en een bestandsoverzicht
risico’s met zich meebrengt, zoals het vroegtijdig vernietigen of tegen de regels in te lang
bewaren van de cliëntdossiers.
Link naar vaststellingsbesluit selectielijst Justitiële Jeugdzorg 1945-2000.