Hoe ik werd geattendeerd op de gratis uitgave van het Forum Standaardisatie in november weet ik niet meer, maar begin december ontving ik de prachtige gratis uitgave van het Forum Standaardisatie in de bus.  Je kunt veel op de rijksoverheid afdingen, zoals de vele decentralisaties naar gemeenten zonder extra budgetten, maar dit mocht wat kosten. Het voorwoord is geschreven door niemand minder dat Neelie Kroes, ook de pleitbezorgster van open data.

Voor de samenstelling van de bundel tekenden Peter Waters, Nico Westpalm van Hoorn en Pieter Wisse.  Alleen Peter Waters heb ik ooit leren kennen tijdens arbeidsverleden als rijksarchiefinspecteur. Hij was het die midden jaren tachtig al gedacht over de zogenaamde MLG (= machine leesbare gegevens). Nu zouden we zeggen digitale bestanden.

Een keur van schrijvers is aangezocht om bijdragen te leveren aan de onderwerpen informatieruimtelijke uitwisseling, mensen en bedrijven in de informatiemaatschappij, individu als deelnemer aan maatschappelijk informatieverkeer, voorbij de elektronische overheid en naar normalisatie voor infrastructuur.  Standaardisatie is hier het motto om interoperabiliteit mogelijk te naken.  Dat alles wordt niet alleen  vanuit het overheidsperspectief benaderd, maar vooral vanuit de samenleving zelf.

Als je een richtlijn wil hebben op het gebied van standaardisatie en interoperabiliteit, bestel het boek dan niet.  Het boek lijkt wat samenstelling betreft meer op een liber amicorum, waar op verschillende manieren het onderwerp wordt benaderd.  Het boek stemt eerder na tot nadenken zeker als je bij de overheid werkzaam bent op dit gebied. Vergeet het idee dat je als overheid grip hebt op de informatiehuishouding. Het gaat bij standaarden niet alleen om techniek, maar vooral om afspraken te maken over begrippen en de operationalisering van de organisatie.  Gegevensuitwisseling tussen de overheden wordt steeds belangrijker, de WABO is slechts het begin. Als ik mijn directe omgeving kijk naar 12 gemeenten ken ik slechts een gemeente die beleid ontwikkelt op het gebied van standaarden.  Dit boek kan bijdragen aan de bewustwording. Ook de net verschenen Baseline dringt hier op aan:

Dit maakt dat er behoefte is aan specifieke, eigentijdse standaards voor de informatiehuishouding en aan ‘eenheid van beleid’, waarvoor wet- en regelgeving en (open) standaards bepalend zijn

 

Heb je interesse, bestellen kan via deze link. Digitaal lezen kan ook !

 

Weergaven: 254

Hierop reageren

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden