NETWERK VOOR DE INNOVATIEVE INFORMATIEWERKER
Plenaire behandeling in Tweede Kamer over Wet open overheid (1e aanleg) op 9 december 2014
Kamerbreed werd het belang van openbaarheid van bestuur beleden. En er werd door iedereen geconstateerd dat daar nog wel wat aan te verbeteren valt. Maar hoe tot die verbetering kan worden gekomen, is nog geen uitgemaakte zaak. De Kamer liet zich kritisch uit over het wetsvoorstel en vroeg zich af of (nieuwe) wetgeving wel het gewenste effect gaat hebben, waar er vooral sprake lijkt van een ‘ cultuur-probleem’. De initiatiefnemers Voortman en Schouw- en minister Plasterk- kregen heel wat huiswerk mee; hierbij de belangrijkste punten:
Onbedoelde en ongewenste effecten, zoals een bekoeling van de relatie tussen overheid en bedrijfsleven.
De breuk met de staatsrechtelijke scheiding tussen publiek en privaat domein. Verbreding reikwijdte naar b.v. de koepel van decentrale overheden en verruiming naar de semi-publieke sector.
Mogelijke noodzaak van uitzonderen van Algemene Rekenkamer.
Bescherming van persoonlijke beleidsopvattingen als onder de Wob.
Twijfel over nut en noodzaak van de Informatiecommissaris.
Veel kosten tegenover onduidelijke baten.
Het CDA vroeg naar de gevolgen van het informatie- en archiefbeleid, ook in relatie tot het rapport Elias en had vragen over de strekking van de zorgplicht voor de kwaliteit van de informatie. Ze besteedde ook aandacht aan de intellectuele eigendomsrechten. Mona Keizer: “ De CDA-fractie is het met de indieners eens dat actieve openbaarmaking van overheidsinformatie ook met zich meebrengt dat de toegankelijkheid en de inzichtelijkheid van de informatie moet worden bevorderd. Laten wij het voorliggende wetsvoorstel eens als voorbeeld nemen. Zijn de stukken naar het oordeel van de indieners toegankelijk en inzichtelijk? Zijn de discussiepunten voor iedereen inzichtelijk? Zijn de documenten die achter dit wetsvoorstel liggen makkelijk te vinden?” .
Door de inbreng van de fracties werd duidelijk dat de VVD geen nieuwe wet wil; reparatie van de Wob is voldoende. De SP was op een enkel punt na (Informatiecommissaris) helemaal voorstander. D’66 zal als mede-indiener wel instemmen, maar had toch nog veel vragen. PvdA, CDA en ChristenUnie hielden de kaarten tegen de borst, maar lieten zich zoals gezegd erg kritisch uit. De andere fracties waren afwezig.
Naar verwachting laat de beantwoording (tweede termijn) wel even op zich wachten; wellicht tot na het verlof van Linda Voortman (ze zat zeer zwanger in de voorzittersloge, zie filmpje).
Voor het volledige debat (80 min.) zie:
Verslag : http://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/plenaire_verslagen/detail?vj=2014-2015&nr=34&version=2
En met beeld en geluid: http://debatgemist.tweedekamer.nl/debatten/open-overheid
Tags:
© 2024 Gemaakt door Marco Klerks. Verzorgd door