In het novembernummer van het Archievenblad staat een artikel over Inktschade in de akten van de burgerlijke stand uit de periode 1980- 2000. De akten zijn in de periode 1980- 2000 gedrukt met inkt die bij nader inzien geen duurzaamheid van de akten garandeert. Na lang gesteggel tussen de VNG, NVVB, ministerie van V en J is er geen goede voorziening, of richtlijn voor het goed digitaliseren van de akten tot stand gekomen. De inkt vloeit uit, waardoor er bij digitalisering mogelijk bewerking nodig is om de akten leesbaar te krijgen. Als de Metamorfoze richtlijn voor scannen gehanteerd worden, mag er geen softwarematige correctie toegepast worden. Maar welke scaneisen moeten dan wel gebruikt worden?

Concreet vroegen de auteurs zich af wie zich over dit bestand aan unieke en onbetwistbare bewijsstukken bekommert? en of er al oplossingen (goede scanspecificaties) voor dit probleem zijn in Nederland?

Er kwamen enkele reacties binnen, maar ook vragen of wij al goede adviezen ontvangen hebben omdat andere gemeenten de akten willen digitaliseren, en blijkbaar met de zelfde vragen kampen. Het lijkt ons een goed idee om deze discussies en vragen via dit forum voort te zetten en ervaringen en kennis te delen!

Weergaven: 449

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Als je de Metamorfose richtlijnen wil volgen, dan maak je een masterbestand aan zonder enige nabewerking en vanaf die masterbestanden maak je een werkkopie waarop je naar hartelust mag verscherpen en filteren om de akten ook voor het oog leesbaarder te maken.

Antwoorden op discussie

RSS

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden